БиХ, Вијести

Тегелтија: Нисам упознат са разлозима подношења дисциплинске тужбе

Off 9

Поводом подношења дисциплинске тужбе, предсједник Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Милан Тегелтија упутио је саопштење за јавност, које преносимо у цјелости.

„Данас сам од стране замјеника главног дисциплинског тужиоца ВСТС-а вибер поруком обавијештен да је против мене поднио дисциплинску тужбу са захтјевом за привремено удаљење од дужности.

Нисам упознат са садржајем тужбе, њеним разлозима нити основама за њено подношење, јер ми иста није достављена.

Такође нисам упознат са разлозима нити основом за предлагање привременог удаљења од дужности.

У поступку који је претходио подношењу ове тужбе нисам имао прилику да учествујем као пријављени, нити се изјасним на наводе тужбе нити захтјева за суспензију.

С обзиром на ову околност јавност желим да обавијестим о сљедећем:

1. Од данас узимам годишњи одмор у којем периоду ће управљање институцијом водити потпредсједнице ВСТС-а, а до одлуке по захтјеву за привремено удаљење од дужности, како би институција ВСТС, у периоду мог годишњег одмора, без било каквог мог учешћа у раду, могла да се опредијели о захтјевима УДТ-а.

2. Пошто не знам садржај тужбе и захтјева за привремено удаљење од дужности могу да кажем само сљедеће: уколико је тужба поднесена против мене као судије, истичем да сам ја на сталном раду у ВСТС-у као предсједник ВСТС-а те да све радње предузимам у том статусу а не у статусу судије Основног суда у Бања Луци. Према томе, према мени се морају примјењивати законске и подзаконске одредбе које се односе на одговорност предсједника ВСТС-а и чланова ВСТС-а а никако одредбе које се односе на одговорност судија који су на раду у судовима у БиХ. Свако друго поступање, са мог становишта, би било правно насиље и могло би се ставити у контекст ванзаконског покушаја елиминације предсједника ВСТС-а.

3. Уколико је тужба и захтјев за привремено удаљење против мене поднесен као против предсједника ВСТС-а тада је закон предвидио јасне процедуре и за разрјешење и за суспензију предсједника ВСТС-а које се морају поштовати и све одлуке ВСТС-а донесене у законској процедури ћу безрезервно поштовати.

4. Подношење ове тужбе је још један од доказа у прилог мојих ранијих тврдњи да УДТ ВСТС-а ради без било каквог утицаја предсједника ВСТС-а.

5. Иако нисам имао прилику да се изјасним, нити сам видио тужбу, сматрам да нисам учинио ни један дисциплински прекршај, нити се на било који начин осјећам одговорним.

6. Сва моја даља изјашњења ће услиједити након што добијем увид у дисциплинску тужбу и захтјев за привремено удаљење од дужности.

7. За све даље изјаве поводом овог питања можете се обратити мом пуномоћнику, адвокату Асиму Црналићу.“

Уред дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ поднио је данас дисциплинску тужбу против Милана Тегелтије, судије Основног суда у Бања Луци и предсједника ВСТС-а БиХ, због дисциплинског прекршаја прописаног чланом 56. тачка 23. Закона о ВСТС-у БиХ: „било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет судства“.

Тужба је поднесена због сусрета туженог са Нермином Алешевићем, о којем су медији извјештавали претходних дана.

УДТ је такође затражио да тужени буде удаљен од дужности до окончања дисциплинског поступка. Напомиње се да се нико не може сматрати дисциплински одговорним, док се његова одговорност не утврди, стоји у саопштењу.

Related Posts