fbpx
Вијести, Свијет

Талијански Сенат одбацио приједлог о блокади градње алпске пруге

Off 5
Italija
Ilustracija (foto: Twitter)

Tалијански Сенат данас је одбацио приједлог једне од владајућих коалицијских странака, покрета Пет звијезда, да се блокира алпска жељезничка веза с Француском, отварајући пут за наставак дуго времена оспораваног пројекта.

Пројект пруге, која би требала повезивати талијански град Торино с француским Лијоном, укључује тунел дугачак 58 километара кроз Алпе. Њему се жестоко противи Пет звијезда, али га подржава њен коалицијски партнер, десничарска Лига, и већина других странака у парламенту.

Горњи дом парламента одбио је приједлог Пет звијезда са 181 гласова против у односу на 110 гласова ‘за’.

Покрет Пет звијезда највећа је странка у парламенту, али су га заједнички надгласали Лига и опозиционе странке љевице и деснице.

Премијер Ђузепе Конте изјавио је прошлог мјесеца да су финансијске понуде из Европске уније и Француске учиниле инфраструктуру жељезничке линије, познате као ТАВ, јефтинијом за Италију, и да би сада више коштало њено блокирање него пуштање у промет.

Италија је потом упутила писмо Европској унији у коме моли блок да настави с реализацијом пројекта, саопћио је предсједник Европског парламента Давид Сасоли.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže