Вијести, Свијет

Сједињене Државе спремне да разговарају са Ираном

Off 6
Mike Pompeo

Сједињене Државе спремне су да разговарају са Ираном без предуслова, изјавио је данас амерички државни секретар Мајк Помпео.

“Спремни смо да са њима сједнемо за сто”, рекао је Помпео током посјете Швајцарској.

Помпео је, ипак, навео како ће Сједињене Државе наставити да улажу напоре да се потпуно зауставе “деструктивне активности Исламске Републике и њених Револуционарних снага”.

Тензије између Ирана и Сједињених Држава расту од 2018. године, када се Вашингтон повукао из међународног нуклеарног споразума с Техераном, постигнутог 2015. године. Од тада је Вашингтон поново увео оштре економске санкције Техерану, који је почетком маја најавио да ће почети да се не придржава обавеза преузетих по том споразуму.

Позивајући се на иранске пријетње америчким интересима у региону, администрација предсједника Сједињених Држава Доналда Трампа послала је носач авиона и бомбардере Б-52 у Залив и најавила да ће додатних 1.500 америчких војника бити распоређено на Блиском истоку.

Трамп је прошле недјеље рекао да Сједињене Државе не траже промјену режима у Ирану, већ да желе да тамо не буде нуклеарног оружја.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže