fbpx
Вијести, Регион

Сјеверна Македонија забранила увоз свиња и свињског меса из Србије

Off 5
Svinjsko meso
Svinjsko meso (ilustracija - Wikipedija)

Сјеверна Македонија забранила је увоз и транзит свиња, свињског меса и производа од тог меса из Србије.

Како се наводи у приопћењу Агенције за храну и ветеринарство Сјеверне Македоније, та одлука је донијета након што је у регијама Београда и Смедерева регистрирано неколико случајева за које се сумња да је у питању свињска куге.

Агенција за храну и ветеринарство је донијела у понедјељак решење о забрани увоза у Сјеверну Македонију и транзита српских домаћих и дивљих свиња. Забрана се односи и на увоз свињског меса, и свих производа који га садрже, преноси Бета.

Од петка је на снагу ступила и обвеза лабораторијског испитивања присуства вируса афричке свињске куге у свакој увозној испоруци свињског меса и производа и прерађевина и неће се пуштати у промет прије добивених резултата анализе која се обавља на Факултету за ветеринарску медицину.

У Сјеверној Македонији нема афричке свињске куге, ситуација се пажљиво прати, а превентивне мјере су подигнуте на максималну разину према, наводе у Агенцији за храну и ветеринарство.

Увоз свиња и свињског меса из Србије је забранила и Босна и Херцеговина.

Афричка свињска куга је посебно опасна, јер за њу не постоји вакцина, тако да би у случају њене појаве на фармама домаћих свиња те свиње морале бити убијене, јер је у питању вирусно обољење.

Свјетска организација за заштиту здравља животиња ставила је Србију на списак држава у којима су забиљежени случајеви болести свиња за коју се сумња да је афричка куга, преносе медији.

Извор: Фена

Related Posts