fbpx
Вијести, Свијет

Сјеверна Кореја назвала нове ракетне пробе упозорењем Југу

Off 4
Juzna Koreja raketa
Foto: AP

Двије ракете које је тестирала Сјеверна Кореја у четвртак су нови тип тактичког навођеног оружја и њихово лансирање значило је значајно упозорење Сеулу, јавила је државна новинска агенција Сјевера КЦНА.

Сјевернокорејски челник Ким Јонг Ун лично је организирао лансирање због јужнокорејског развоја “ултрамодерног наоружања” и планова Сеула да одржи заједничке војне вјежбе са Сједињеним Државама, наводи новинска агенција.

– Јучерашња лансирања дио су демонстрације моћи како би се упутило значајно упозорење ратним хушкачима из Јужне Кореје – додаје се у агенцијској вијести.

КЦНА је алудирала на заједничке редовне годишње војне вјежбе Јужне Кореје и САД-а, Донг-Миенг, које ће бити одржане наредног мјесеца. Иако је обим вјежби умањен, Вашингтон и Сеул одбијају да их откажу.

Пјонгјанг, кога САД често оптужују да користи заједничке вјежбе као оправдање за напад на њих, саопћио је да би, уколико се маневри наставе, то могло имати посљедице по преговоре с Вашингтоном.

Након неуспјелог самита између Кима и америчког предсједника Доналда Трампа у фебруару, наде су порасле да би се дијалог могао наставити након поновног састанка двојице челника у Демилитаризираној зони између двије Кореје крајем јуна.

Двојица челника усугласили су се да наставе преговоре, иако никакви детаљи нису објављени.

Упитан о посљедицама јучерашњих лансирања по разговоре, амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је како очекује да се нови круг преговора одржи за само неколико седмица.

Агенцијска вијест КЦНА не критикује директно САД, како би се евентуално избјегло вријеђање Трампа, који је изјавио након јунског састанка с Кимом.

КЦНА, умјесто тога је оптужила Сеул за двоструке стандарде и наводи да би се, умјесто тога, требао вратити исправном ставу из априла и септембра прошле године када је Ким одржао самите с јужнокорејским предсједником Мун Џае Ином, преноси дпа.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže