fbpx
Вијести, Свијет

Сјеверна Кореја испалила још два пројектила у море

Off 4
Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja ispalila još dva projektila u more (foto: Twitter)

Сјеверна Кореја данас је испалила два неидентифицирана пројектила у море покрај своје источне обале, приопћила је војска Јужне Кореје.

Најновије лансирање услиједило је убрзо након што је амерички предсједник Доналд Трумп рекао да је примио “врло лијепо писмо” од сјевернокорејског челника Ким Јонг-уна.

Сјеверна Кореја испалила је низ пројектила и ракета откако су се Ким и Трумп на састанку 30. липња договорили да ће оживјети застале преговоре о денуклеаризацији.

Један амерички дужносник рекао је да је испаљен најмање један пројектил и да се чини сличним претходним ракетама кратког домета које је испалио Пјонгјанг, јавља Реутерс.

Сјеверна Кореја је посљедњих тједана четири пута лансирала пројектиле кратког домета, а Трумп је оцијенио да се ради о уобичајеним лансирањима те да није ријеч о ракетама дугог домета.

Ким је у писму Трумпу недавна лансирања пројектила представио као одмазду за заједничке војне вјежбе које су изводиле Сједињене Државе и Јужна Кореја.

“Био је незадовољан војним вјежбама”, извијестио је амерички предсједник у петак и објаснио да је у четвртак примио поруку, “заиста јако лијепу од почетка до краја”.

“Знате да их ни ја никада нисам волио”, рекао је о вјежбама и поновно инзистирао на разумијевању с првим човјеком Сјеверне Кореје.

Сједињене Државе и Јужна Кореја одлучили су се за рачунално симулиране вјежбе као алтернативу претходним великим вјежбама које су заустављене како би убрзале разговоре о денуклеаризацији.

Но Сјеверна Кореја такве вјежбе третира као пробу за рат чији је циљ рушење водства.

Пројектил је испаљен у зору у суботу с подручја око сјевероисточног града Хамхунг, рекао је у приопћењу начелник стожера Јужне Кореје.

Извор: Хина

Related Posts