fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

СФФ: Филм ‘Мачка у зиду’ о животу у лондонској четврти у вријеме Брегзита

Off 11
Foto: Fena

Бугарски филм “Мачка у зиду” Мине Милеве и Веселе Казакове о животу у лондонској стамбеној четврти за социјално угрожене чланове друштва у вријеме Брегзита, премијерно је приказан данас на Сарајево Филм Фестивалу у оквиру Такмичарског програма.

Улоге у филму остварили су: Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Асенов, Гилда Wаугх, Цхинwе А Нwоколо, Кадисха Гее Цамара, Јон-Јо Инкпен и Јохн Хартy.

Радња филма смјештена је у Пецкхаму, гдје углавном живи социјално угрожено становништво. Ирина, самохрана мајка из Бугарске, покушава наћи посао архитектице, јер не жели да попут већине својих сусједа, живи од социјалне помоћи. Мобилизира власнике станова да се код локалних власти жале на висину рачуна за комуналије, али је Енглези убјеђују да је сваки покушај борбе против система осуђен на пропаст.

Чланови Иринине породице сукобљавају се око власништва над мачком која се касније сакрије у зид. Ирина открива друго лице британског друштва и схвата да је заробљена међу зидовима свога стана, али и метафорички у властитом уму.

Режисерка Мина Милева казала је након пројекције филма да је живјела у Пецкхаму 15 година, централном дијелу Лондона, који је некада био гето, док је сада врло популарно мјесто за живјети.

Весела Казакова нагласила је да са Мином Милева сарађује већ десет година радећи на неколико контроверзних документараца, и да фантастично функционирају. Истакла је да се она више бави радом с глумцима и генералном атмосфером на сету, а да је Милева задужена за камеру.

Будући да се радња филма одвија у вријеме британског изласка из Еуропске уније – Бреxита, Мина Милева је казала да су Британци остали заробљени у својој земљи као ‘мачка у зиду’, јер не могу изаћи из земље, за разлику од Бугара, који у великом броју напуштају своју земљу и граде живот негдје другдје.

Казакова је изразила наду да ће Британци од сада Бугаре посматрати као грађане који се боре за своја права и који не одустају.

Режисерке су нагласиле да су имале великих проблема у проналажењу глумаца који имају оригинални Кокни нагласак, који је карактеристичан само за становнике источног Лондона те да им је било тешко утврдити како тај нагласак уопће и звучи.

Глумац Ангел Генов, који у филму игра улогу Ирининог брата, казао је да је у Лондон дошао прије пет година на студиј, и да је тамо и остао. Нагласио је да нема много искуства у раду с камером, већ да се до сада више остварио као позоришни глумац.

Филм “Мачка у зиду” бит ће приказан и вечерас у Народном позоришту.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže