fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

СФФ: У конкуренцији за награде Срце Сарајева 53 филма

Off 8
SFF

За награде Срце Сарајева у Такмичарским програмима 25. Сарајево Филм Фестивала укупно ће се такмичити 53 филма. У четири такмичарске селекције – играног, документарног, кратког и студентског филма – чак 23 филма ће забиљежити свјетску премијеру, четири филма међународну премијеру, 24 регионалну и два босанскохерцеговачку премијеру.

Ове године селекциони тим под водством Изете Грађевић, креативне директорице Сарајево Филм Фестивала, погледао је чак 950 филмова: 150 дугометражних играних, 180 документарних, 420 кратких и 200 студентских.

Елма Татарагић, селекторица Такмичарског програма – играни филм у програм је уврстила девет филмова, од којих ће четири имати свјетску, један међународну, а четири филма регионалну премијеру.

Рада Шешић, селекторица Такмичарског програма – документарни филм, селектирала је 16 филмова: осам ће у Сарајеву забиљежити свјетску, један међународну, пет регионалну, а два филма бх. премијеру.

У Такмичарском програму – кратки филм, према одлуци селекторице Елме Татарагић, ове године ће бити 14 филмова: шест ће имати свјетску, а осам регионалну премијеру.

Асја Крсмановић, селекторица Такмичарског програма – студентски филм, у програм је уврстила 14 филмова, од којих ће пет имати свјетску, два филма међународну, а седам регионалну премијеру.

Установљен 2003. године, Такмичарски програм као главни програм Сарајево Филм Фестивала сваке године привлачи више од 300 гостију – редитељица и редитеља, сценаристица и сценариста, продуцентица и продуцената, глумица, глумаца и других филмских аутора и сарадника, и у протеклим годинама је постао најзначајније мјесто за пласирање југоисточноевропског филма и мјесто окупљања свих професионалаца и публике коју занимају кинематографије заступљених земаља.

У протеклих 16 година у оквиру Такмичарског програма, Сарајево Филм Фестивал приказао је 678 наслова, од тога 166 дугометражних играних филмова, 297 документарних, 180 кратких и 34 студентска филма. Програм је угостио на хиљаде филмских стваралаца из регије и постао неизоставно мјесто за промоцију њихових филмова и пројеката. Заједно са програмом У фокусу, програмом Avantpremieres, Talents Sarajevo, CineLink Industry Days и БХ филмским програмом, Такмичарски програм представља највећу и најзначајнију платформу за промоцију и развој регионалних кинематографија.

Данас када Сарајево Филм Фестивал слави 25 година постојања, Такмичарски програм је стасао у највећу и најзначајнију платформу за промоцију и развој регионалних кинематографија, мјесто за откривање нових филмских талената и за реафирмацију већ признатих регионаних филмских стваралаца.

Програм обухвата филмове и ауторе из Албаније, Арменије, Аустрије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Грчке, Грузије, Мађарске, Косова, Сјеверне Македоније, Малте, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Србије, Словеније и Турске.

25. Сарајево Филм Фестивал одржава се од 16. до 23. аугуста под покровитељством УНЕСЦО-а.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts