fbpx
Вијести, Сарајево Филм Фестивал, Филм

СФФ: Почасно срце Сарајева за Изабел Упер

Off 6
A

Сарајево Филм Фестивал ће за свој 25. рођендан угостити француску глумицу Изабел Упер, којој ће додијелити Почасно Срце Сарајева за изузетан допринос филмској умјетности.

Почасно срце Сарајева биће јој уручено прије пројекције филма “Јадници“, која ће се одржати 18. аугуста у 20.30 сати у Љетном кинуРајфајзн. Мастерклас за студенте с Упер бит ће одржан истог дана у 18 сати у Кину Меетинг Поинт.

Мастерклас је легендарна филмска и позоришна глумица. Током каријере од пет десетљећа сарађивала је са славним редитељима попут Најкла Ханекеа, Клаудија Хаброла, Жан Лук-Жерарда, Отоа Премингера, Бертранда Таверниера, Бертранда Блиера, Клер Денис и Паула Верхоевена. Цијењена је од публике и критике због незаборавних улога у филмовима “Пијанистица“, “Бијела роба“, “Она“, “Грета“ и многим другим.

Упер је добитница бројних престижних награда, укључујући награду БАФТА за најбољу младу глумицу за улогу у филму “Чипкарица“, двије награде за најбољу глумицу Филмског фестивала у Венецији за улоге у филмовима “Прича о женама“ и “Церемонија“, специјалне награде жирија Лион д’Ор Филмског фестивала у Венецији за улогу у филму Габријел“и за животно дјело, те двије награде за најбољу глумицу Филмског фестивала у Кану за улоге у филмовима “Виолетте“ и “Пијанистица“. Освојила је и француску награду Цесар за најбољу глумицу за филмове “Церемонија“ и “Она“. За улогу у филму “Она“ освојила је и награде Готам, Златни Глобус и Спирит, као и номинацију за Оскара за најбољу глумицу. За рад у позоришту освојила је награду “Молијер”, те престижну “Европски Прилс Театар” у Риму.

Носитељица је француског Државног ордена за заслуге реда Легије части и Ордена реда витеза умјетности и књижевности. Предсједавала је жиријем 62. филмског фестивала у Кану

Извор: Анадолија

Related Posts