fbpx
Вијести, Сарајево Филм Фестивал, Филм

СФФ: “Невидљиво дијете” против стигматизације жртви силовања и њихове дјеце

Off 11
Nevidljivo dijete sff
Foto: Printscreen

Филм “Невидљиво дијете“ турског режисера Мухаммеда Ибрахима Шишмана приказан је у мултиплеx Cинема Cити кину у оквиру програма БХ Филм Сарајево Филм Фестивала.

“Невидљиво дијете“ говори о дјеци која су се родила као посљедица масовних ратних силовања током рата у Босни и Херцеговини. Силовање као ратно оружје је значајно нарушио животе оних који су преживјели такве злочине, али управо то ратно оружје на свијет је донијело много живота. Ти животи заузимају главне улоге у овом филму: Ајна Јусић из Босне и Херцеговине и Лејла Дамон из Велике Британије заједно са њиховим мајкама, њиховим херојима.

Ајна Јусић, предсједница удружења “Заборављена дјеца рата“, које окупља дјецу чије су мајке након ратних силовања родиле “дјецу рата“ каже да је ово филм који прича двије животне приче, двоје дјеце те да је порука филма да жене које су преживјеле ратна силовања требају да буду поштоване, јер нису криве, као ни њихова дјеца.

“Жеља је да филм буде инспирација и мотивација мајкама и њиховој дјеци да се охрабре, да изађу са својим причама, да знају да нису сами”, поручила је Јусић.

Сматра да се од филма очекује да помогне да друштво буде додатно упознато, да престане стигматизација која влада према женама које су преживјеле силовање и њиховој дјеци.

“Надамо се да ће ситуација бити боља. Ми сматрамо да имамо право да престанемо живјети живот срамоте “,рекла је.

Мухаммед Ибрахим Шишман, који је раније снимао филм о женама које су преживјеле ратна силовање, рекао је да је тад упознао много жена које су родиле дјецу. Каже да га је интересовало гдје су та дјеца, зашто их не можемо упознати те је тако истраживао и дошао на идеју да сними филм о тој дјеци.

“Жељели смо да дјеца која су невидљива овим филмом постану видљива. Макар у свом граду, у својој држави. Надам се да смо то постигли”, рекао је Шишман, додавши да је “Невидљиво дијете“ и филм о нераскидивој вези мајке и дјетета.

Ајна и Лејла рођене су током рата. Лејла оног дана када је Ајнина мајка преживјела, а Ајна девет мјесеци касније у Сигурној кући Медика Зеница. Годинама су живјеле једна без друге, нису чак знале ни да постоје негдје у свијету дјеца попут њих. Ајнина судбина се мијења у њеној 15-ој години када сазнаје како је дошла на свијет, док се Лејлина судбина мијења се више пута. Први пут када у седмој години сазнаје да је усвојена, а други пут у 18-ој када сазнаје да је на свијет дошла као посљедица највећег и најстрашнијег злочина и трауме коју једна жена може преживјети, као посљедица силовања.

Два живота, на два краја свијета крећу у потрагу за истином, борећи се за права дјеце попут њих. Почеле су да причају о томе у нади да ће пронаћи своје пријатеље са истим судбинама, али Лејлин највећи мотив био је проналазак њене биолошке мајке што значајно мијења њен живот већ трећи пут.

Филм “Невидљиво дијете” приказује приче двије дјевојке, са истом судбином, истим питањима, истом борбом. Кроз филм се може осјетити тежина живота дјеце рођене због рата, али и њихова снага и јачина којом побјеђују свакодневне изазове које им друштво, али и политички систем намећу.

Извор: Фена

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže