fbpx
Вијести, Свијет

Суспендирани начелници осумњичени за подршку ПКК, ухапшено више од 400 особа

Off 5
Diyarbakır, Turska - 19. august 2019:Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske objavilo je saopćenje na turskom, kurdskom i engleskom jeziku u kojem je obrazložena jutrošnja suspenzija troje načelnika na istoku i jugoistoku te zemlje ( Mehmet Şah Yılmaz - Anadolu Agency )

Министарство унутрашњих послова Републике Турске објавило је саопћење на турском, курдском и енглеском језику у којем је образложена јутрошња суспензија троје начелника на истоку и југоистоку те земље. Најмање 418 особа ухапшено је у антитеерористичкој акцији турске полиције у 29 градова у овој земљи због повезаности с терористичком организацијом ПКК/КЦК.

Због оптужби за умијешаност у терористичке активности смијењени су начелници провинција Диyарбакир, Мардин и Ван – Аднан Селцук Мизракли, Ахмет Турк и Бедиа Озгокце Ертан.Њих троје раније оптужени за кривична дјела попут успостављања или ширења пропаганде за терористичку групу или су само били чланови.

Сви начелници долазе из опозицијске Народне демократске странке (ХДП), странке у више наврата оптужене за повезаност с терористичком организацијом ПКК.

Упражњене начелничке функције привремено ће обнашати гувернери провинција.

“Терористичка организација ПКК биљежи велике губитке због одлучне борбе против тероризма у Турској, а та организација је посредством неких начелника у протеклим годинама илегално користила и опћинске ресурсе. Све опћине су по Уставу предодређене да превасходно служе потребама локалне заједнице, а неке опћине су биле на трагу да постану логистички центри за финансијску и логистичку подршку терористичким активностима“, наводи се у саопћењу.

У саопћењу се даље наводи да су истрагом откривене такве појаве и да су суспендирани начелници за које су прикупљени докази да су били повезани и подржавали терористичку организацију ПКК.

Разрјешење начелника извршено је сходно уставним и законским одредбама.

“Одлучним радом свих државних институција, а посебно у процесу борбе против тероризма, терористичке организације су забољежиле највеће губитке у протеклих 30 година број терориста је смањен са 2.000 на 800. Опћинске инфраструктуре на истоку и југоистоку Турске су усмјерене на задовољење потреба грађана и локалних заједница, а умјесто терористичких барикада и траншеја, у тим регијама се развијају мир и просперитет“, наводи се у саопћењу.

Из Министарства су даље навели како су терористи ПКК-а посредством својих политичких огранака покушали злоупотријебити мартовске локалне изборе и кандидирати људе који би јавне ресурсе ставили на располагање терористима.

“Један такав примјер је суспендирани Ахмет Турк којем се већ суди и који се брани са слободе због здравствених проблема. Оптужен је за формирање и вођење наоружане терористичке групе, чланство у терористичкој организацији и вођењу терористичке пропаганде. Више таквих особа је кандидирано на локалним изборима“, наводи се у саопћењу.

За сличне терористичке активности оптужено је и друго двоје суспендираних начелника.

“Сходно Закону о локалној самоуправи, функције начелника Диyарбакира, Мардина и Вана ће обнашати гувернери тих регија Хасан Басри Гузелоглу, Мустафа Yаман и Мехмет Емин Билмез“, наводи се у саопћењу.

Извор:Анадолија/Агенције

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže