fbpx
БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

Суд БиХ обавијештен: Поступак против Далибора Максимовића водит ће се у Србији

Off 3

Поступак против Далибора Максимовића, оптуженог за злочине над бошњачким цивилима у Зворнику, водит ће се у Србији.

Суд Босне и Херцеговине запримио је допис Тужилаштва за ратне злочине Србије којим обавјештавају да су преузели кривично гоњење оптуженог Максимовића, због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва, саопћено је из Суда Босне и Херцеговине, јавља БИРН БиХ.

Суд Босне и Херцеговине је потврдио двије оптужнице против Максимовића за злочине против бошњачких цивила почињене на подручју Зворника. Прва оптужница, потврђена је 2015. године. Тужилаштво том оптужницом Максимовића, бившег припадника Војске Републике Српске, терети за убиства. Оптужен је да је, с још неколико војника, 9. маја 1992. у мјесту Реповац из групе заточених цивила бошњачке националности издвојио три особе, које су убили пуцањем из ватреног оружја.

Истом оптужницом терети се да је у мјесту Глогова изашао из возила и пуцањем из ватреног оружја убио цивила бошњачке националности. Максимовића оптужница терети и да је лишио слободе женску особу, над којом је, уз пријетњу оружјем, у више наврата извршио силовање.

Друга оптужница против Максимовића, бившег припадника Територијалне одбране Милићи, потврђена је прошле године, а терети га да је у априлу 1992. у Каракају починио убиства у објекту “Стандард” у којем је на спрату била стационирана српска Станица јавне безбједности Зворник, а у приземљу војна јединица из Милића – “Милићка чета”.

Према тој оптужници, Максимовић је, обучен у маскирну униформу и наоружан аутоматском пушком, у присуству других припадника своје јединице убио више цивила бошњачке националности.

Из Тужилаштва Босне и Херцеговине раније је саопћено да су тијела убијених цивила пронађена 2003. године у масовној гробници “Казанбашча” код Зворника, те су након тога ексхумирана и идентифицирана.

Према ранијим информацијама из Тужилаштва Босне и Херцеговине, Максимовић је држављанин Србије.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže