БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

“Судску власт у БиХ довести у европске и свјетске стандарде”

Off 9
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 02. juni 2019: O temi ”Ne/uspjeh reformi sudske vlasti” govorio je Vlado Adamović(na fotografiji) koji je kazao kako suci u Bosni i Hercegovini nisu reformu proveli u više etapa na zadovoljavajući način ( Elman Omiç - Anadolu Agency )

Суци и тужиоци у Босни и Херцеговини требају кренути испочетка и судску власт у земљи довести у европске и свјетске стандарде, речено је данас у Сарајеву на редовној сесији Круга 99 о теми “Не/успјех реформи судске власти”.

Уводничар је био адвокат и некадашњи судија Суда Босне и Херцеговине Владо Адамовић, који је оцијенио да Босна и Херцеговина данас има законодавство које даје предуслове да судска власт буде одвојена од политике, а да је ово што је тренутно евидентирано као проблем посљедица неадекватне примјене Закона о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ).

“Ми имамо законодавство које је дало предувјете да судска власт буде одвојена од политике. Ту нема дилеме”, рекао је Адамовић.

Он је оцијенио да је оно што је евидентирано као тренутни проблем, у основи, непримјена закона о Високом судском и тужилачком вијећу, односно неадекватна примјена.

Сматра је како је због тога много лакше идентифицирати гдје је проблем.

“Суци у овој држави су започели судачке реформе уз помоћ странаца, што људи мало знају, обично се мисли да је обратно. Суци у овој земљи нису ту реформу провели у више етапа на задовољавајући начин”, рекао је Адамовић, преноси Агенција Анадолија.

Додао је како ће данас апелирати да суци и тужиоци “рестартују своје понашање” и крену испочетка те судску власт у земљи доведу у европске и свјетске стандарде.

“То је предувјет да би се држава уопће могла градити”, рекао је Адамовић.

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250 BH Telecom - EXTRA

Arhiva

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031