fbpx
БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

Судије и тужиоци у БиХ крше законе и занемарују дужност

Off 5
Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Судије и тужиоци у Босни и Херцеговини крше законе, занемарују дужности и неетички поступају у појединим предметима. То је само дио годишњег извјештаја Канцеларије дисциплинског тужиоца за 2018. годину.

Прилог припремила репортерка БХРТ-а Гордана Драгутиновић-Мутић.


Безброј је оних који су чекајући пресуду, годинама покушавали да нађу правду код дисциплинског тужиоца и нису добили повратну информацију нити су судије које одуговлаче с пресудом кажњаване, каже новинарка Рубина Ченгић.

“Имали смо случајеве које је дисциплински тужилац казнио – да су касније били унапријеђени. Све то показује да нема простора за повјерење ни у Високи судски и тужилачки савјет ни у дисциплинског тужиоца ни у правосуђе у цјелини”, каже Ченгић.

Самовоља, немар, нерад, те дјеловање против, односно мимо закона, феномен је понижавања институција друштва, сматра социолог Есад Бајтал.

“Права се користе, плаће се узимају, све привилегије се узимају, све се то ставља у свој џеп, а ми грађани усљед тог и таквог нерада остајемо закинути и живимо у друштву неизвјесности, неправде и недовољне правде”, каже Бајтал.

Већина утврђених санкција уреда дисциплинског тужиоца односи се на писане или на јавне опомене које ништа не значе јер се у њима налазе само иницијали. Новчане казне које се изричу односе се на смањење плате у износу од десет одсто у периоду од неколико мјесеци.

“Једино су у два случаја се радило о разрјешењу са дужности. Дакле, само у малом проценту пријава се уопште поступа или се покрећу по службеној дужности. Кад погледамо, у овом извјештају просјечно трајање утврђивања било чега је годину дана”, каже Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела Босне и Херцеговине.

За већину казни изричу се само упозорења и то на затвореним сједницама. Санкције не утичу на каријеру и даље напредовање, каже новинар БИРН-а Денис Џидић.

“Видимо заиста један озбиљан проблем са ажурношћу међутим надам се да у будућности ћемо видјети нешто адекватније казне за те прекршаје”, рекао је Џидић.

Грађани у Босни и Херцеговини немају повјерења у правосуђе, а још мање у дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету.

Запослени у правосуђу морају да размишљају како ће сами вратити повјерење у себе и посао који обављају.

Неопходно је увести систем санкционисања и утврђивања одговорности који ће бити много ефикаснији, закључују аналитичари.

Извор: Гордана Драгутиновић-Мутић/БХРТ

Related Posts