fbpx
Вијести, Свијет

Судан: У нередима погинуло најмање 60 особа

Off 3
Foto: AFP, arhiva

Најмање 60 демонстраната је погинуло у интервенцији суданске војске у главном граду Картуму, док је повријеђено неколико стотина особа, објавио је у Централни комитет љекара Судана (ЦДЦ).

ЦДЦ је саопштио да су снаге сигурности приликом интервенције на демонстранте усмртиле најмање 60 особа.

До ескалације насиља дошло је након што су суданске снаге започеле акцију чишћења платоа испред Генералштаба на којем је смјештен главни демонстрантски камп. Организатори вишеседмичних протеста и очевици тврде да је војска употријебила прекомјерну силу како би растјерала мирне демонстранте, а да је користила и ватрено оружје, јавља Анадолија.

Прелазно војно вијеће (ТМЦ) одбацује наводе да покушава растјерати демонстранте. Из ТМЦ-а тврде да се демонстранти слободно крећу платоом на којем протестују, а да су суданске снаге извеле рацију у једној регији недалеко од платоа.

Власти Сједињених Америчких Држава, Њемачке и Европске уније су позвале на хитну обуставу употребе силе над демонстрантима и смиривање ситуације.

Након вишемјесечних антивладиних протеста, војска Судана је у априлу свргнула предсједника Омара ал-Басхира, који је владао том афричком земљом од 1989. године.

Војска је основала Прелазно војно вијеће које би требало управљати земљом у прелазном периоду од двије године. Опозиција се противи владавини ТМЦ-а и тражи хитно формирање цивилне власти у тој афричкој земљи.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže