fbpx
Вијести, Свијет

Судан привремено суспендовао разговоре о политичкој транзицији

Off 6
Foto: EPA, Arhiva

Шеф суданског владајућег војног вијећа Абдел Фаттах ал-Бурхане суспендовао је за 72 сата разговоре са челницима просвједника о политичкој транзицији како би се омогућило уклањање барикада у Картуму.

“Одлучили смо прекинути разговоре за 72 сата како бисмо припремили терен за закључивање споразума о политичкој транзицији”, изјавио је генерал у говору нацији .

Током 72-сатног раздобља нада се уклањању барикада у Кхартоуму, поновном отварању жељезничке пруге која је повезивала главни град с остатком земље, која је, по његовим ријечима, затворена од стране просвједника те окончању провокација просвједника против полиције.

Шеф суданског војног вијећа, које је преузело власт у Судану након што је 11. априла с власти свргнут предсједник Омар ал-Басхир, оправдао је обуставу разговора погоршањем сигурносне ситуације у Картуму .

То погоршање је, према његовим ријечима, попримило облик “вербалне ескалације” против оружаних снага, довело до затварања мостова и улица, жељезничке пруге, нереда у главном граду и инфилтрације међу демонстрантима наоружаних елемената одговорних за пуцање на полицију.

Опозицијски лидери, чланови коалиције Проглас слободе и снаге за промјене, раније су приопћили како су били обавијештени о суспензији политичких расправа од стране војске.

Related Posts