Вијести, Свијет

Судан: Број погинулих у нередима повећан на 108

Off 11
sudan
Foto: welt.de

Број погинулих у интервенцији суданске војске у главном граду Картуму порастао је на 108, док је повријеђено на стотине особа, објавио је Централни комитет љекара Судана (ЦДЦ). Међу жртвама је и троје дјеце из једне породице. Има више од 230 повријеђених.

“Број смртних случајева порастао је на 108 јер је више тијела пронађено у ријеци Нил, а троје дјеце из једне породице убијено је од стране снага за брзу подршку“, наводе из ЦДЦ-а.

До ескалације насиља дошло је након што су суданске снаге започеле акцију чишћења платоа испред Генералштаба на којем је смјештен главни демонстрантски камп. Организатори вишеседмичних протеста и очевици тврде да је војска употријебила прекомјерну силу како би растјерала мирне демонстранте, а да је користила и ватрено оружје.

С друге стране, Прелазно војно вијеће (ТМЦ) одбацује наводе да покушава растјерати демонстранте. Из ТМЦ-а тврде да се демонстранти слободно крећу платоом на којем протестују, а да су суданске снаге извеле рацију у једној регији недалеко од платоа.

Власти Сједињених Америчких Држава, Њемачке и Еуропске уније су позвале на хитну обуставу употребе силе над демонстрантима и смиривање ситуације.

Након вишемјесечних антивладиних протеста, војска Судана је у априлу свргнула предсједника Омара ал-Басхира, који је владао том афричком земљом од 1989. године.

Војска је основала Прелазно војно вијеће које би требало управљати земљом у периоду од двије године. Опозиција се противи владавини ТМЦ-а и тражи хитно формирање цивилне власти у тој афричкој земљи.

Related Posts