fbpx
БиХ, Вијести

Стање на поплављеним подручјима у БиХ

Off 108
Foto: Ljubiša Davidović/BHRT

Иако се ситуација с падавинама и поплавама смирује, поједини дијелови наше земље још су угрожени.

У Приједору је на снази ванредно стање одбране од поплава. Најтежа ситуација је у насељима Гомјеница и Тукови. Међутим, водостај ријеке Сане у овом граду је у опадању, а смањен је и интензитет падавина. Из Приједора извјештава репортер БХРТ-а Љубиша Давидовић.


У Теслићу укинута ванредна ситуација

Кризни штаб Општине Теслић ставио је ван снаге одлуку о ванредној ситуацији. Образовне институције ће од сутра радити редовно.

Вода из градског водовода још није исправна за пиће, те се сугерише њено кориштење само у санитарне сврхе. Наложено је чишћење муља и отпада, а донесена је и наредба o дезинфекцији и дератизацији објеката који су били поплављени.

Према првим процјенама, на инфраструктурним објектима причињена је материјална штета од 2,5 милиона КМ.


Ванредне мјере одбране од поплава од синоћ су на снази и у Новом Граду. Било је проблема у више домаћинстава у неосигураном дијелу, a какво је тренутно стање у овој општини погледајте у јављању репортера БХРТ-а Хариса Домазета.


Какво је тренутно стање на подручју Зеничко-добојског кантона и да ли још пријети опасност од поплава, погледајте у јављању репортерке БХРТ-а Амеле Поквић.


Након поплава, у Бановићима се стање стабилизује. Процјењује се да су штете око милион КМ. Многе породице и даље су одсјечене од пута, појединим ученицима је онемогућен одлазак у школу, а надлежни истичу да се ради и на мјерама заштите од заразних обољења. Детаље доноси репортерка БХРТ-а Мирела Бектић.


На подручју Витеза покренуто клизиште

Кизиште у насељу Почулица у Опћини Витез које се активирало прије три мјесеца, посљедњих неколико дана постало је још активније.

Клизиште је вишеструка пријетња, угрожене су стамбене јединице, путна комуникација Витез – Зеница, снадбијевање водом и становништво, тврде мјештани овог насеља.

Надлежна Служба Цивилне заштите Опћине Витез упозната је са проблемима становника овог насеља, али нису у могућности пуно тога урадити.


Укинута ванредна ситуација у Челинцу

У општини Челинац данас је укинута ванредна ситуација јер се стање стабилизовало, а формиране су три комисије за процјену штете које су поплаве изазвале на објектима, пољопривредном земљишту и инфраструктури.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић укинуо је одлуку о ванредној ситуацији, након што је на сједници Штаба за ванредне ситуације констатовано да је поново успостављено снабдијевање водом и струјом, а путни правци су проходни.

Формиране су три комисије које ће у наредним данима процијенити штету на објектима, пољопривредном земљишту и инфраструктури.

Школе и вртић на подручју општине сутра почињу са радом, након дводневног прекида наставе због поплава.


Водостај Сане и Уне изнад коте ванредне одбране од поплава

Пажња цивилне заштите и субјеката заштите и спасавања у Републици Српској усмјерена је на слив Сане и Уне, с обзиром на то да је ниво обје ријеке изнад коте ванредне одбране од поплаве.

Водостај Уне код Новог Града стагнира, према инфорамацији Републичког хидрометеоролошког завода од 9 часова, а ниво Сане код Приједора опада.

Из Републичке управе цивилне заштите саопштено је да је ситуација под контролом и да нема вијести о угроженим људским животима.

Ријека Сава је испод коте редовне одбране од поплаве, са тенденцијом раста.

Опада ниво Босне, Врбаса, Врбање, Усоре, Спрече и Дрине.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед је, према налогу Владе РС, боравио у Приједору и сагледао хидролошку ситуацију у том граду, са акцентом на ријеку Сану.

У саопштењу се наводи да се дио специјализоване јединице са пумпама великог капацитета налази у Градишци, а другио дио у Бањалуци.

Машински тим са механизацијом упућен је у Нови Град, а Републичка управа Цивилне заштите је, на захтјев надлежних из Костајнице, у ту општину отпремила пумпе за испумпавање воде.

Посредством Подручног одјељења Цивилне заштите у Бањалуци, у Теслић ће бити упућене три цистерне воде.

Вреће за пијесак су већ допремљене у Костајницу, Нови Град и Козарску Дубицу.


Ванредне мјере одбране од поплава у Козарској Дубици

На подручју општине Козарска Дубица од јутрос су на снази ванредне мјере одбране од поплава због водостаја ријеке Уне од 449 центиметара, а очекује се да ће ниво да порасте још најмање 10 центиметара, саопштено је из општинске Цивилне заштите.

Уна се излила у небрањеном подручју, преко главне саобраћајнице у Шпиљи, па је потпуно обустављен саобраћај на дионици магистралног пута Костајница-Козарска Дубица.

Уна је у свом горњем току почела стагнирати.

Водостај ријеке Саве на подручју Козарске Дубице износи 794 центиметра и још је испод коте редовне одбране од поплава.

Са проглашењем ванредних мјера одбране од поплава на подручју општине, у току су појачане активности надлежних служби у вези праћења ситуације и обезбјеђења критичних мјеста.


Укрина благо опада у Дервенти

Водостај ријеке Укрине у општини Дервента јутрос је 247 центиметара и у благом је опадању, па се ситуација на овом подручју смирује, али је још заплављено осам објеката, речено је у општинској Цивилној заштити.

Водостај Укрине јутрос око 4 часа опао је и за седам центиметара нижи је него синоћ, када је био 254 центиметра, рекао је новинарима сарадник за организовање послова Цивилне заштите у Општинској управи Драгољуб Кукић.

Он је навео да је заплављено осам објеката уз Укрину, од кружне раскрснице код мотела “Двор” према Беглуцима.

“Вода је у двориштима, али није ушла у куће. Након данашњег обиласка терена имаћемо детаљније информације”, рекао је Кукић.

Штаб за ванреде ситуације општине Дервента јуче је прогласио редовне мјере одбране од поплава.


Котор Варош: Активирано ново клизиште

У општини Котор Варош у току ноћи активирано је клизиште на локалном путу према Новом Селу и причињена је огромна материјална штета, а мјештани овог краја су алтернативним путевима повезани са градским језгром.

Ријеч је о путу на који се скреће са магистралног пута Котор Варош-Челинац.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да је клизиште посљедица повлачења набујале ријеке Врбање у своје корито, која је иза себе оставила оштећења на путној инфраструктури.

“Ријеч је о путу који је у потпуности требало да буде асфалтиран ове године, али сада се суочавамо са новим проблемом, који ћемо тешко моћи сами да ријешимо”, поручио је Сакан.

Пут за Ново Село је затворен за путничка возила, а пјешаци се позивају на опрез.

Клизишта и одрона има и у мјесној заједници Крушево Брдо, Бодњику, Подбрђу и Рујевици, али не угрожавају нормално одвијање саобраћаја.


Босна и Сава у порасту у Шамцу

На подручју општине Шамац ниво Босне износи 954, а Саве 596 центиметара и водостај обје ријеке је у порасту, изјавио је представник општинске Цивилне заштите Боро Богдановић.

Он је рекао да је Сава у благом порасту, те да водостај расте четири центиметра на час.

“На подручју мјесне заједнице Писари ријека Босна је попунила старо корито Стараче и заплавила мањи дио пољопривредног земљишта”, истакао је Богдановић.

Он је навео да је јутрос у 8 часова ниво Босне у Добоју 228 центиметара и да је у опадању, док је водостај ове ријеке у Модричи 220 центиметара и тренутно стагнира.

Богдановић каже да ће бити настављене активности у складу са планом редовне одбране од поплава.


Водостај Уне у благом порасту у Костајници

Водостај ријеке Уне у Костајници износи 464 центиметра и за један центиметар је виши него претходног часа, изјавио је портпарол општине Костајница.

Он је рекао да Уна већ неко вријеме расте слабијим интензитетом, те да је у протекла 24 часа водостај ове ријеке у Костајници порастао пола метра.

“У протекла 24 часа пало је осам литара кише по метру квадратном, а у посљедња три дана на подручју општине Костајница пало је 90 литара кише”, навео је Пашић.

У општини Костајница још су на снази ванредне мјере одбране од поплава које су проглашене јуче у 6 часова.


Семберија: Знатан раст водостаја Саве и Дрине

Водостај Саве и Дрине знатно је порастао у Семберији, гдје је у протекла 24 часа пало 16,7 литара кише по метру квадратном, саопштено је из Градске управе Бијељине.

Водостај Саве јутрос у 6 часова на водомјерној станици Јамена износио је 863 центиметра и у протекла 24 часа порастао је за 1,54 метра.

На водомјерној станици Рача у 7 часова висина водостаја износила је 469 центиметра и има раст од 1,12 метара у протекла 24 часа, а редовна одбрана од поплава у Семберији уводи се када водостај Саве у Рачи 650 центиметара. Детаље погледајте у јављању репортерке БХРТ-а Иване Трбић.

Водостај Дрине је у 6 часова на водомјерној станици Радаљ износио 245 центиметра и порастао је 53 центиметра у протекла 24 часа.

Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије уводи се када водостај на водомјерној станици Радаљ достигне коту од 450 центиметара.

Проток Дрине на Хидроелектрани “Зворник” јутрос је износио је 752 метра кубна у секунди, а процјењује се да опасност од изливања у приобаљу пријети при двоструко већем протоку.

Падавине су додатно утицале и на пораст водостаја мањих ријека на подручју града, али је током ноћи дошло до слабљења, а јутрос и престанка кишних падавина и постепеног опадања водостаја мањих ријека.

У градској служби Цивилне заштите наводе да нема опасности од угрожавања стамбених објеката.

Служба Цивилне заштите наставља са интензивним праћењем стања, а све надлежне јавне службе и привредна друштва и даље су у пуној приправности, с обзиром на знатан пораст водостаја Саве и Дрине.


Ниво ријеке Дрине у Вишеграду је у нормалним границама, а водостај ријеке Рзав порастао је за 15 цм. У опštинској Цивилној заштити кажу да нема разлога за опасност и бригу, али позивају становништво уз Рзав да буду у приправности. Детаље доноси репортерка БХРТ-а Јована Боровчанин Ђуревић.

Related Posts