fbpx
БиХ, Вијести

СССБиХ апеловао на послодавце: Заштитити здравље радника на врућинама

Off 5
Ilustracija

Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине (СССБиХ) упутио је апел послодавцима да, због изузетно високих температура, изврше организацију посла у неповољним условима и предузму друге мјере како би заштитили здравље радника.

Обзиром да у законодавству Федерације БиХ нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном када су услови неповољни, а није прописано ни при којим би неповољним условима послодавци требали обуставити радове јер постоји опасност по живот и здравље радника, Савез самосталних синдиката позвао је послодавце да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље радника.

“Неоспорно је да учестале врућине утјечу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања радника. Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана. Стога упућујемо апел послодавцима да примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена на начин да се радници не налазе на отвореном простору у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се сачувало здравље радника”, истичу из Синдиката самосталних синдиката Босне и Херцеговине.

Међу мјерама које могу бити подузете наводе организацију посла у неповољним условима (прерасподјела радног времена, увођење додатне радне снаге, чешће паузе уз обезбјеђивање довољне количине воде и безалкохолних напитака, осигуравање одговарајуће расхлађене просторије за одмор…), оспособљавање запослених (давање информација запосленим о опасностима при раду на високим температурама, извршити обуку запослених за пружање прве помоћи…), средства и опрема за личну заштиту на раду те превенција здравствених проблема (уносити доста течности, избјегавати тешку и обимну храну, користиту заштитну крему за сунце и правити честе паузе у хладовини или у расхлађеним просторијама)….

Радницима који раде у затвореним просторијама савјетује се кориштење расхладних система уз напомену да разлика спољне и унутрашње температуре зрака не треба бити већа од осам степени.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže