Вијести, Регион

Србија: Ванредна ситуација у девет градова и општина због поплава

Off 1
Foto: Ljubiša Davidović/BHRT

Ванредна ситуација проглашена је у девет општина и градова централне и западне Србије, до сада је евакуисано 159 особа, а вода у мјестима у којима је дошло до плављења домаћинстава услијед обилних падавина полако се повлачи, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Ванредна ситуација проглашена је на територији града Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици.

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Србије, ситуација се у свим мјестима где је дошло до изливања бујичних потока и мањих ријека смирује.

“Ситуација се у свим овим мјестима смирује, вода се полако и постепено повлачи, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације”, рекао је Марић.

Марић је истакао да у овим бујичним поплавама, на срећу, није било повријеђених и страдалих.

“У току ноћи дошло је до велике количине падавина, у неким мјестима од 80 до 100 литара кише по квадратном метру. Зато је на територији централне и западне Србије, у девет општина и градова, проглашена ванредна ситуација”, рекао је Марић.

Он је објаснио да се није радило о циклону, већ великој количини падавина које су изазвале изливање малих речица и потока, што је проузроковало одроне и плављења дворишта и подрума кућа.

Како је додао, према најавама Републичког хидрометеоролошког завода до петка се очекују нове количине падавина у угроженим мјестима, због чега ће припадници Сектора за ванредне ситуације остати у потпуној приправности и настављају даљи рад, како би се живот у тим мјестима нормализовао.

Related Posts