fbpx
БиХ, Вијести

Протестни марш против Г7 протекао мирно

Off 12
Francuska mars
Foto: Anadolija

Хиљаде противника самита Г7 марширало је у тренутку док су шефови земаља пристизали на дводневни самит у француски Бијариц. Демонстранти су против климатске политике земаља Групе седам индустријских сила (Г7).

На врху дневног реда овогодишњег самита су климатске промјене – посебно шумски пожари који су ових дана бјеснили Амазоном и посртање свјетске економије на руб рецесије.

Међу темама су и трговински рат двије највеће свјетске економије, као и покушај спашавања споразума о иранском нуклеарном програму из 2015.

Предсједник Европског вијећа Доналд Туск изјавио је да ће овогодишњи самит Групе седам водећих свјетских економија бити “изнимно тежак”.

“Посљедња ствар која нам је потребна и коју желимо јесте конфронтација с нашим најбољим савезником, са Сједињеним Државама”, изјавио је Туск, али је додао да Француска може рачунатии на лојалност ЕУ у заштити једног од њених најдрагоцијенијих извозних производа, преноси АП.

Француски предсједник Еммануел Маkрон домаћин је самитаи уврстио је пожаре у Амазонији у сами врх дневног реда.

Маkрон је такођер изјавио како су очекивања у постизање јединственог фронта међу свјетским челницима на самиту Г7 нереална.

Амерички предсједник Доналд Трaмп допутовао је у Француску упредсједничком авиону Аир Форце Оне. Трумп је наишао на забринути пријем осталих свјетских челника. Он је створио нове глобалне напетости на пољу трговине, те односа с Ираном и Русијом, преноси АП.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да челници Г7 “не могу бити нијеми” у суочавању с пожарима који су захватли дјелове Амазона и најавила је да ће позвати да се учини све како би се зауставили пожари у тропској шуми.

Њемачка подржава потив француског предсаједника Еммануела Мацрона да се на самиту Г7 расправља о пожару у Амазону.

Меркел је изјавила у својој видео поруци објављеној у суботу: “Еммануел Маkрон је у праву – наша кући гори и ми не можемо бити нијеми”, преноси АП.

 

 

Избор: Фена

Related Posts

BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže