fbpx
БиХ, Вијести

Спашено шест особа на Чврсници

Off 4
Foto: gss.ba

Припадници Горске службе спашавања Јабланица пронашли су и спасили на Чврсници скупину од шест бх. држављана настањених у Француској, међу којима је било и двоје дјеце узраста 4 и 9 година.

Шест особа кренуло је јуче на планинарење из пансиона на Рисовцу, а након што се до вечерњих сати нису вратили, власник пансиона алармирао је ГСС.

Одмах по дојави ГСС Јабланица покренуо је журну акцију потраге с осам обучених горских спашаватеља и власником пансиона. Након цјелоноћне потраге, обитељ је пронађена јутрос у шест сати испод врха Мали вилинац.

Особе су биле промрзле и исцрпљене, с обзиром да се тијеком ноћи температура спустила до 7 ступњева Целзија, а пухао је и јак вјетар.

По ријечима Бојана Шуњића из ГСС-а у БиХ, овај догађај у исто вријеме одлично илустрира како се треба и како се не треба понашати у планини.

Велика погрешка била је што су као неискусни и неопремљени излетници кренули у планину, а још су са собом повели двоје малољетне дјеце.

“Добро су урадили то што су најавили своје кретање. Посебице је добра ствар била одговорна реакција власника пансиона који није чекао да о нестанку својих гостију обавијестити Горску службу спашавања”, рекао је гласноговорник Савеза горских служби спашавања у БиХ Бојан Шуњић.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže