Фудбал

Случај Платини: ФИФА ће сарађивати са истражним органима

Off 3

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) објавила је, након данашњег привођења Мишела Платинија у Француској у склопу истраге о додјељивању домаћинства Свјетског првенства 2022. године Катару, да ће бити потпуно посвећена сарадњи са истражним органима, преноси Анадолија (АА). 

Из ФИФА-е су казали како су свјесни извјештаја о привођењу Платинија, али да немају никаквих детаља о француској истрази. Платини, који је био предсједник Европске фудбалске федерације (УЕФА) од 2007. до 2015. године, такођер је био потпредсједник ФИФА-е и имао је право гласа приликом одређивања домаћина Свјетског првенства.

“Понављамо нашу посвећеност сарадњи са властима у било којој земљи у свијету у којој се воде истраге у вези са фудбалом“, саопштено је из ФИФА-е убрзо након јутрошњег привођења Платинија.

Платини приведен у склопу истраге о корупцији током процеса кандидатуре и додјеле домаћинства Свјетског првенства 2022. године. Француски медији су објавили да је некадашњи капитен фудбалске репрезентације Француске спроведен у Уред антикорупцијске правосудне полиције у Нантереру, градићу на периферији Париза.

Нешто касније објављена је информација како Платини није ухапшен, него приведен због испитивања.

Платинију је 2015. године изречена забрана обављања било какве функције у фудбалу од стране Етичког комитета Свјетске фудбалске федерација (ФИФА). Наиме, 63-годишњи Платини био је укључен у корупцијски случај у ФИФА-и. Према наводима швајцарског тужилаштва од Сепа Блатера, предсједника ФИФА-е примио је “нелегалну исплату“ од два милиона долара (око 1,8 милиона еура).

Related Posts