fbpx
Вијести, Свијет

Словенија: Веће плаће лијечницима и сестрама

Off 7
Ilustracija

Медицински тимови опће и обитељске медицине, те педијатри с великим бројем пацијената од идућег ће мјесеца у Словенији имати право на додатак на редовну плаћу, за што је влада данас осигурала 4,8 милијуна еура, док за идућу планира своту у двоструком износу.

Ријеч је о прихваћеном анексу споразума о плаћама у здравству чији је циљ да се обитељска медицина учини привлачнијом и да се ријеше неки проблеми у примарној здравственој заштити, поручила је након сједнице влада.

Најоптерећенији медицински тимови по домовима здравља који премаше за здравство предвиђене главаринске коефицијенте тако могу рачунати на нешто више плаће код исплата у рујну, при чему ће лијечницима у просјеку мјесечне плаће бити веће и до 400 еура, медицинским сестрама за око 230, а техничарима здравствене његе за око 170 еура.

Плаће најоптерећенијим медицинским тимовима, како се рачуна, могле би порасти и за 20 посто, чиме је влада реагирала на више случајева из протеклих мјесеци, кад су медицински тимови с великим бројем пацијената у више градова пријетили штрајком или отказивањем уговора, преноси Хина.

Нови министар здравства Алеш Шабедер који је на дужност дошао прије мјесец дана каже да анекси на уговоре о плаћама не рјешавају у цијелости нагомилане тешкоће у примарном здравству него су само привремено рјешења, као и “увоз” лијечника из других земаља, те да је лијечнички позив, особито рад у примарном здравству дугорочно потребно учинити атрактивнијим за младе лијечнике.

Извор: ФЕНА/ХИНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže