fbpx
БиХ, Вијести, Култура

Скулптура ‘Кентауромахиа‘ Алме Суљевић поново на трамвајским шинама

Off 5
Foto: Fena

Скулптура Алме Суљевић “Кентауромахиа 1994.-2019.”, која представља споменик цивилном отпору опсади Сарајева постављеном на трамвају који је изгорио 2. маја 1992. године на Скендерији, обишла је данас Сарајево поводом Међународног фестивала Град “Feedom of Expression” те још једном подсјетила грађане на период агресије.

Суљевић је том приликом подсјетила како је настала скулптура која је 1994. године представљала одговор опсади те додала да је 3. и 4. аугуста навршено 25. година од постављања кинетичке скулптуре “Кентауромахиа” у сједишту предузећа ГРАС.

“Тог дана екипа је заједничким снагама почела израђивати дјело, монументалну скулптуру с кинетичким елементом који представља ‘жилу куцавицу Сарајева, а то је трамвај”, казала је.

Директор Међународног Фестивала Град “Freedom of Expression” Ибрахим Спахић присјетио се тог 2. маја 1992. године истичући да је с групом умјетника покушао изнаћи начин да представе симбол отпора и слободе.

“Старчевић и Алиспахић су погинули спашавајући путнике из тог трамваја који је горио. Овај споменик треба да остане на Скендерији као трајни споменик цивилним жртвама опсаде Сарајева”, поручио је Спахић.

Симболично се трамвајем поново провозао и Бајро Имамовић, човјек који је тог 2. маја возио трамвај који је запаљен на Скендерији.

Извор: Фена

Related Posts