Вијести, Свијет

Сиријски министар: Не желимо се борити с Турском

Off 3
Foto: Ilustracija

Сирија се не жели борити с Турском, рекао је сиријски министар након што је Турска поручила да је један од њезиних положаја у сиријској покрајини Идлибу нападнут с подручја под контролом сиријских владиних снага.

Русија која подупире сиријског предсједника Башара ал Асада у сиријскоме грађанском рату, и Турска која подржава побуњенике, заједно су се заузимале за споразум о смиривању стања на том подручју који је на снази од прије годину дана.

Но споразум је уздрман задњих мјесеци, због чега су стотине тисућа цивила напустиле своје домове.

Идлиб је посљедње упориште протувладиних побуњеника након осам година грађанског рата.

“Надамо се да се наша и турска војска неће борити. То је наше принципијелно стајалиште”, рекао је сиријски министар вањских послова Валид ал Муалем новинарима у Пекингу стојећи уз водећег кинеског дипломата, државног савјетника Wанг Yија.

“Боримо се против терориста, посебно у Идлибу који је сиријски териториј, дио наше земље”, рекао је Муалем у коментару на арапском, а преведен је на кинески.

Доминантна снага у покрајини Идлибу је Тахрир ал Шарм, задња инкарнација бившега Фронта Нусре која је била дио Ал Qаиде до 2016. Друге, укључујући неке с турском потпором, такођер су присутне.

“Сада је питање што Турска жели у Сирији. Турска је заузела дио сиријског тла и има војну присутност у неким дијеловима Сирије”, додао је Муалем.

“Штите ли они Фронт Нусру? Штите ли те терористичке снаге укључујући Источни туркестански исламистички покрет?” упитао је реферирајући се на екстремистичку скупину коју Кина оптужује за нападе на Xињианг на далеком западу, а дјелује и у другим подручјима.

“Та се питања морају поставити Турској, који су њихови циљеви. Боримо се против тих терористичких скупина и организација. Цијели свијет вјерује да су ти људи против којих се боримо – терористи.”

Од травња сиријске владине снаге појачале су бомбардирање тих подручја, при чему су убиле већи број људи.

Влада и њихови руски савезници тврде да је то одговор на побуњеничка кршења примирја, укључујући и присутност бораца у демилитаризираној зони.

Related Posts