fbpx
Вијести, Свијет

Сирија: У нападима режимских снага и руске авијације погинуло шест цивила

Off 6
Sirija: U eksploziji u Idlibu poginulo 15 civila
Foto: Anadolu Agency, arhiva

Најмање шест цивила погинуло је у новим зрачним нападима у зони деескалације сукоба у Идлибу, које од поноћи изводе снаге режима сиријског предсједника Башара ал-Асада и руска авијација.

Режимске снаге и његови савезници настављају нападати подручја у околини Идлиба.

Снаге одане режиму сиријског предсједника Башара ал-Асада заузеле су све регије, осим Идлиба, за које је у мировном процесу у Астани договорен прекид сукоба, а Русија као земља гарантер није спријечила, већ је у више наврата зрачним нападима помагала Ассадовим снагама.

Мировни процес у Астани води се између режимских снага и снага сиријске опозиције и то уз посредство Русије и Ирана који су ганатери поштивања споразума од стране Ассадовог режима и Турске која даје гаранције да ће опозиција поштовати постигнуте договоре.

Русија је од почетка рата у Сирији највећи савезник Ассадовог режима, а на захтјев Турске је крајем 2016. године била гарантер евакуације цивила из Халепа који је у том периоду био под опсадом режимских снага.

Сарадња Турске и Русије резултирала је окончањем опсаде и евакуацијом цивила из Халепа, а тако се родила и идеја да би та сарадња могла бити пресликана и на рјешавање комплетне сиријске кризе.

Делегације Турске и Русије су у јануару 2017. године у главном граду Казахстана Астани, данашњем Нур Султану, договориле формат мировног процеса који се води у том граду. Процесу се прикључио и Иран.

У мају те 2017. године постигнут је споразум и четири попришта најжешћих сукоба у Сирији су проглашена зонама деескалације.

Тако је постигнут договор о прекиду сукоба у Идлибу и околним мјестима, на сјеверу Хомса, у Источној Гути код Дамаска и јужним регијама Дераје и Кунејтре.

Снаге Ассадовог режима су злоупотријебиле прекид сукоба и наставком напада заузеле већину тих регија, а Русија као гарантер није се залагала за поштивање договора, већ је зрачним нападима подржавала напредовање режимске војске.

Тако су режимске снаге уз помоћ руске авијације под опсаду ставиле, а потом жестиким нападима заузеле Хомс, Источну Гуту и јужну деескалацијску зону. Цивили из тих регија евакуирани су у Идлиб чија популација је тако премашила четири милиона.

Како би спријечила нове маскре у Идлибу, Турска је иницирала нове преговоре. Предсједници Турске и Русије Реџеп тајип Ердоан и Владимир Путин су средином септембра прошле године у Сочију постигли додатни споразум о јачању договора о примирју у Идлибу.

И поред тог потписа, Русија је наставила подржавати Ассадове режимске снаге у нападима на Идлиб. До сада је због напада у тој регији расељено скоро милион људи.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže