fbpx
Вијести, Регион, Свијет

Силе у НАТО-у позвале Приштину да укине царине, а Београд кампању против Косова

Off 6

Пет сила НАТО-а заједнички је позвало Србију и Косово да деблокирају преговоре о нормализацији односа и дођу до обвезујућег документа у интересу регионалне стабилности.

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска, Нјемачка и Италија траже од Косова да укине царине на робу из Србије, а од Београда да прекине кампању којом од других земаља тражи да повуку признања Косова.

Тзв. Квинта жели видјети “пуну нормализацију односа између Косова и Србије кроз свеобухватни, политички одржив и правно обвезујући споразум”, стоји у њихову приопћењу.

Но, високи србијански дужносник задужен за Косово сматра да је Квинта заправо затражила од Београда да се престане одупирати неовисности Косова и истакнуо да ће Србија и даље штитити национални интерес за добробит Срба на Косову.

Шеф владина уреда за Косово Марко Ђурић оцијенио је да пет земаља изједначава “насиље Приштине и кршење слободе промета робе и капитала те међународних обвеза” с борбом Србије против признања неовисности и агресивног вањскополитичког понашања Косова.

“Је ли исто кад бацате под ноге међународно право и када се залажете да, сукладно правилима УН-а и властитим уставом и Резолуцијом 1244 (Вијећа сигурности УН о Косову) спријечите некога да, мимо процеса дијалога, постигне признање неовисности”, упитао је Ðурић, преноси Хина.

Истакнуо је да је Београд спреман за наставак прекинутог дијалога с Приштином, али тек кад косовске власти укину једнострану одлуку о увођењу царина од 100 посто на увоз робе из Србије (и БиХ).

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže