fbpx
БиХ, Вијести

Секретар Дрљача заборављен на функцији

Off 5
Foto: CIN

Младен Дрљача је 15 година секретар Комисије за концесије Републике Српске иако, према прописима, мандат траје пет година, пише ЦИН.

Пише: Центар за истраживачко новинарство (ЦИН)

„Стуб и кичма Комисије!“ Овим ријечима предсједник Комисије за концесије Републике Српске (РС) Раденко Ђурица описује секретара Младена Дрљачу. Каже да је образован, стручан и моралан.

Дрљача помаже Ђурици у контроли законитости рада Комисије, али истраживање Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) показује да је секретаров радни статус споран.

Дрљача је још прије 15 година именован на ову позицију. Према прописима, мандат секретара траје пет година. Од тада није био поново биран нити је добио други основ за рад.

Унаточ томе, у Народној скупштини РС-а (НСРС) и Комисији тврде да му мандат није ограничен.

(Не)превазиђени прописи

Младена Дрљачу је почетком 2004. године НСРС именовао за првог секретара Комисије за концесије. Заједно са њим изабрани су предсједник и четири члана Комисије на основу Закона о концесијама РС-а.

Према овом Закону, чланове бира НСРС, а мјесто секретара се попуњава у складу са прописима о раду и Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Комисији.

Како Правилник није постојао у тренутку бирања првог сазива Комисије, Дрљача га је написао и одредио да Народна скупштина именује секретара на пет година. Он данас тврди да овај документ, према којем му је мандат истекао прије деценију, треба избрисати, јер није усаглашен са Законом о концесијама: „Он је превазиђен, госпођо!“

Новинарка ЦИН-а је разговарала са неколико професора права и нико од њих није нашао неусаглашеност о којој Дрљача говори.

„Закон је рекао да ће се регулисати путем Правилника, и Правилником је то регулисано“, каже професор Илија Зиндовић. Објашњава да се Правилник односи и на Дрљачин мандат иако је донесен након његовог именовања.

Иако је секретар у Комисији задужен за усаглашавање унутрашњих прописа, Дрљача никада није измијенио дио Правилника који сматра „превазиђеним“. Каже да је то обавеза чланова Комисије.

Младен Дрљача је почетком 2008. године, уочи истека мандата, оптужен за ратне злочине на подручју Босанске Крупе. Био је суспендован готово три године и за то вријеме је примао половину плате. Ослобођен је оптужби крајем 2010. године, а потом се вратио на посао иако му је мандат истекао годину дана раније.

Комплетну причу можете прочитати на cin.ba.

Related Posts