fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

Свјетски признати филмски професионалци гости програма Талентс Сарајево

Off 6
Foto: SFF

Сарајево Филм Фестивал и ове године ће у оквиру програма Талентс Сарајево угостити бројне талентоване филмаше као и младе филмске критичаре из регије који ће у склопу бројних мастер-цлассова, дискусија, панела и радионица имати прилику да се међусобно упознају и уче од неких од најбољих филмских стручњака и умјетника данашњице.

„Инноценце Ун/Протецтед“, тема овогодишњег издања Талентса Сарајево, референца је на филм “Невиност без заштите” Душана Макавејева. На тај начин Талентс Сарајево одају почаст недавно преминулом великану југославенске и свјетске кинематографије и истинском пријатељу Сарајево Филм Фестивала.

Тринаесто издање Талентса Сарајево предавањем о свом раду отворит ће мексички продукцијски дизајнер Еугенио Цабаллеро.

Добитник награде Осцар за рад на филму Гуиллерма дел Тора “Панов Лабиринт” у својој богатој каријери сурађивао је и с Јимом Јармусцхом, Базом Лухрманнном, Себастиáном Цордером и Алфонсом Цуарóном.

У оквиру потпрограма „Дирецторс Суммит“, под водством Гyуле Газдага, млади редитељи ће имати прилику сусрести се и с Цристијем Пуиуом, Бéлом Тарром и Аидом Бегић.

Цристи Пуиу један је од најзначајнијих аутора румуњског новог таласа, познат по остварењима Смрт господина Лазаресцуа” и “Сиераневада”. Бéла Тарр култни је мађарски филммејкер чије ће седмоиполсатно ремек-дјело СÁТÁНТАНГÓ у рестаурираној 4К верзији имати прилику да погледа и публика овогодишњег Сарајево Филм Фестивала. Аида Бегић успјешна је босанскохерцеговачка редатељица с три дугометражна филма “Снијег”, “Дјеца” и “Не остављај ме”.

То су само неки од бројних гостију 13. издања Талентса Сарајево, који ће угостити 64-оро перспективних режисера, продуцената, сценариста, глумаца, сниматеља, монтажера и филмских критичара из земаља Југоисточне Европе и Јужног Кавказа.

Осим што окупља младе филмаше и пружа им прилику за професионално усавршавање, Талентс Сарајево упознаје своје учеснике с радом етаблираних филмских стручњака, информише их о најновијим трендовима у филмској индустрији и представља их регионалној и међународној филмској заједници, саопћено је из Дирекције Сарајево Филм Фестивала.

Извор: Фена

Related Posts