fbpx
Вијести, Свијет

Свјетски дан борбе против тговине људима – Жене и дјевојчице најчешће жртве

Off 10
Foto: Ilustracija/ Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Жене и дјевојчице су најчешће жртве глобалне трговине људима, подаци су УН-овог ”Глобалног извјештаја о трговини људима 2018.”.

Међу жртвама трговине људима широм свијета, 49 одсто су жене, а 23 одсто дјевојчице. Мушкарци чине 21, а дјечаци седам одсто жртава.

С циљем заштите права жртава и подизања свијести јавности, Уједињене нације су 2013. године 30. јул прогласили ”Свјетским даном борбе против трговине људима“.

Иако постоје различите бројке када је ријеч о броју жртава трговине људи, чињеница је да усљед политичке нестабилности и лоших економских услова долази до повећања овог проблема.

УН-ов извјештај показује да је 59 одсто жртава присиљено на сексуалну експлоатацију, а 34 одсто на присилни рад.

Према подацима који су наведени у Извјештају, жене и дјевојчице су најчешће жртве сексуалне експлоатације, док су мушкарци и дјечаци у већини случајева изложени присилном раду.

Foto: Aldıjana Hadžıć – Anadolu Agency

Случајеви сексуалне експлотације најчешћи су у земљама Средишње Америке и Карибима, а слиједе Сјеверна Америка и Југоисточна Европа. Најмање случајева забиљежено је у Источној Африци и Сјеверној Африци.

Са друге стране, случајеви присилног рада најзаступљенији су у Јужној Африци, а слиједе Источна Африка и земље Заљева. Подручја с најмање случајева су Сјеверна Африка и Централна Америка и Кариби.

Извор: Ахмет Фуркан Мерцан/ Анадолија/ БХРТ

Related Posts