fbpx
Култура

Свечано отворен West Herzegowina Festival

Off 3
Foto: Arhiv

West Herzegowina Festival који се ове године одржава по седамнаести пут заредом, окупивши умјетнике из читаве регије, синоћ је свечано отворен у Широком Бријегу.

Овогодишње издање фестивала у раздобљу од 1. до 3. аугуста посјетитељима доноси многобројне занимљиве садржаје, а у натјецатељској конкуренцији наступит ће 9 бендова, 20 филмова, 9 ликовних умјетника и 25 кратких прича.

Хрватски и босанскохерцеговачки глумац, Широкобријежанин Горан Богдан који је један од главних оснивача Wест Херзегоwина Феста истиче како из године у годину фестивал све више расте и шири своје дјеловање.

“Ове године имамо највећи број пријављених аутора до сада, што ме јако радује, јер је то бит овога фестивала“, казао је Богдан.

С поносом истиче да се ове године на натјечај Wест Херзегоwина Феста пријавило се 526 аутора. Од тога у глазбеном дијелу стигло је 110 пријава бендова, у филмском 98 кратких филмова, у ликовном дијелу жељело се натјецати 55 ликовних умјетника, а на натјечај за кратку причу пријавила су се 263 аутора од којих су селектори изабрали оне најбоље.

“Овај Фестивал живим 17 година, од тренутка кад је био мало чудо с петнаестак људи, а сад је прерастао нас саме”, казао је Богдан.

Циљ је, како истиче, да се сваке године уведе нешто нове, а радује га и чињеница да је ове године уведено и натјецање за награђивање најбољих ликовних аутора уз филмове, приче и бендове, што је како наглашава потврда да Фестивал у Широком Бријегу нужан, због чега знаковито расте и заузима све значајније мјесто на културној мапи збивања како у Херцеговини тако и регији.

Након натјецатељског дјела програма и бројних узбуђења у новоуређеном парку “Сајмиште” поред ријеке Лиштице, широкобријешку публику посебно је развеселио Парни Ваљак који је један од глазбених гостију овогодишњег фестивала.

Други дан концерте ће одржати Галија и Who See, а фестивал ће затворити Прљаво казалиште.

У склопу овогодишњег фестивала одржат ће се бројне радионице, трибине те представљања књига тијеком тродневног фестивала који настоји потакнути младе креативце и ауторе да стварају, те презентирајући своја дјела потичу и друге да то чине.

Wест Херзегоwина Фест Но.17., одржава се од 1. до 3. коловоза/аугуста у Широком Бријегу, а приликом свечаности затварање бит ће додијељене награде за најбоља стваралаштва из свих категорија умјетности.

О најбољима ће одлучити жири којег чине звучна и значајна имена из свијета умјетности.

Овогодишњи жири у ликовном дијелу чине великан модерне умјетности Брацо Димитријевић, професор широкобријешке Академије Светислав Цветковић те црногорски умјетник Здравко Делибашић Бели.

Глазбени жири чине сликар и глазбеник Ивица Пропадало, глазбеник Иван Хуљић, глазбеник и глазбени дјелатник Миљенко Пуљић, Иван Галић Ивећко, један од покретача фестивала те Златко Галл, који ће у склопу фестивала представити и своју књигу ”Сплитска дица”, која говори о сплитској глазбеној сцени.

Филмски жири чине редатељ и сценарист Невио Марасовић, свеучилишни професор и велики познаватељ филма Иво Чолак те хрватска глумица Клара Мући.

О најбољим кратким причама одлучиват ће македонска књижевница Румена Бужаровска, мостарски књижевник Марко Томаш те писац Алмин Каплан из Стоца.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže