fbpx
БиХ, Вијести

Са “Гаспромом”договорена гасификација Републике Српске

Off 5

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница РС Жељка Цвијановић договорили су са руководством руске компаније ¨Гаспром ¨ у Санкт Петербургу пројекат гасификације Републике Српске, који би требало да крене почетком јесени. Прилог новинарке БХРТ-а Зорице Лолић.

Овај пројекат требало би да буде реализован одвајањем крака руског гасовода “Турски ток” за Републику Српску и да створи боље потенцијале за снабдијевање цијеле Босне и Херцеговине гасом, рекао је Додик.

“Гасовод би се градио од стране “Гаспрома”, уз наше учешће онолико колико ми можемо, било би дакле обезбијеђено финансирање. Негдје око 300 милиона еура би коштала изградња гасовода са станицама које треба да појачају притисак. Договорили смо се да се ускоро видимо и на оперативном нивоу договоримо како даље”, рекао је Додик.

Договорено је такођер да се граде двије гасне електране, а уз погон који се гради у Зворнику, то би значило да ће се гас моћи транспортовати и на мјеста којима гасовод неће проћи.

Крак гасовода “Турски ток” у Републику Српску стиже из Србије гдје су већ почели радови.

“Планиран је крак према Бањој Луци од милијарду и 200 метара кубних, а одатле до хрватске границе. Уколико буду економски интереси одлучивали, ово је развојна шанса за БиХ. Ми ћемо предвидјети одвојке и за Федерацију, уколико то они желе. Биће предвиђен и одвојак за Хрватску”, изјавио је генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže