fbpx
БиХ, Вијести, Околиш

Сарајево: У зраку присутан полен високо алергене биљке амброзије

Off 5
Ambrozija
Image by Attila Fodor from Pixabay

Мјерењима полена у зраку у периоду од 26. јула до 15. аугуста ове године забиљежено је присуство полена високо алергене биљке амброзије, на мјерним станицама Пофалићи и Стари Град, у Сарајеву.

Измјерене вриједности полена кретале су се у интервалу од 12 до 130 пол. зрна/м3 и могу узроковати алергије, наводи се у извјештају Министарства просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Сарајево (КС) и Центра за екологију и природне ресурсе Природно-математичког факултета у Сарајеву.

“Временске прилике погодују цвјетању амброзије и продукцији великог броја поленових зрна, а са појавом високе концентрације полена ове биљке, учестале су и поленске алергије”, наведено је из Кантона Сарајево.

У циљу спречавања појаве алергија, истиче се да је неопходно интензивирати уклањање ове алергене биљке а прикупљену биомасу безбједно одлагати. Пожељно је такођер косити што веће површине како би се заједно са амброзијом уклониле и остале биљке које дјелују унакрсно и синергијски, те додатно нарушавају здравље становништа.

Особама које су алергичне на полен амброзије препоручује се избјегавање рудералних и осталих напуштених површина, те што чешћи боравак у планинским и шумским екосистемима. У циљу превентивног дјеловања, препоручује се да редовно прате извјештаје о концентрацији поленских алергена у ваздуху, а особама које имају учестале алергијске реакције да се обрате љекару.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže