fbpx
БиХ, Вијести, Регион

У Сарајеву протести против изградње депоније на Трговској гори

Off 4
PROTEST ISPRED AMBASADE HRVATSKE ZBOG IZGRADNJE DEPONIJE NUKLEARNOG OTPADA 2
Foto: BHRT/Dragana Divčić

Због намјере Хрватске да на локацији Трговска гора, код Новог Града, уз саму границу са Босном и Херцеговином, изгради одлагалиште нуклеарног отпада, испред Хрватске амбасаде у Сарајеву одржан је мирни протест групе грађана, који је организовала организација “Climate Save Bosnia”.

Окупило се десетак грађана, који су затражили да Хрватска повуче своју одлуку, те да поштује споразуме.

Они су овом приликом упутили и протестно писмо представницима републике Хрватске, али и домаћим институцијама гдје позивају на адекватну реакцију.


Осим реакција грађана и експерата из Хрватске и Босне и Херцеговине у претходном периоду, Хрватска је ипак одлучила прекршити ЕСПОО конвенцију о процјени околинских утицаја у прекограничном контексту, јер је при изради Студије утицаја на околину пропустила узети у обзир утицај на околину и становнике БиХ, наводи се у саопштењу.

Из организације “Climate Save Bosnia” упозоравају да депонија директно угрожава ријеку Уну, као и око 300.000 грађана Босне и Херцеговине, а највише становнике опћине Нови Град.

Коначна одлука о градњи депоније биће донесена у септембру 2019. године, стога је неопходно реаговање прије доношења исте, наводи се.

Овим протестом од Републике Хрватске захтијевамо повлачење одлуке, поштивање ЕСПОО и Аархуске конвенције и разматрање друге локације, која неће бити штетна нити опасна по околину и здравље људи, саопштено је из “Climate Save Bosnia”.

Извор: БХРТ

Related Posts