fbpx
БиХ, Вијести

Сарајево: Конференција о јачању антикоруптивних тијела у БиХ

Off 13

“Јачање антикорупције у БиХ: шта је антикоруптивним тијелима потребно за ефикасно сузбијање корупције”, назив је конференције на којој ће бити ријечи о потребама антикоруптивних тијела за ефикасно сузбијање корупције у нашој земљи.

Зашто је ова конференција важна за нашу земљу, погледајте у јављању репортерке БХРТ-а Хатке Незиревић.

Конференцију организује Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ и пројекат ЕУ “Подршка примјени антикоруптивних стратегија у БиХ”.

На конференцији, којом ће предсједава шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, учествовују челници власти и антикоруптивних тијела на свим нивоима власти у БиХ.

На овај скуп су у својству посматрача позване и амбасаде чланица ЕУ, Амбасада САД, ОЕБС и друге међународне организације, те представници цивилног друштва, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Европска комисија дала је мишљење о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, а једна од препорука у њему бави се потребом да се у БиХ обезбиједи ефикасно функционисање и координација антикоруптивних тијела.

У саопштењу је наведено да су само два од 14 антикоруптивних тијела у БиХ потпуно професионализована, док су друга тијела ад хок карактера и углавном састављена од представника институција којима је рад у тијелу допунски ангажман, а не главна радна обавеза, са недовољним капацитетима и ресурсима.

“Ефикасна борба против корупције захтијева сталне, потпуно опремљене и независне институције за превенцију корупције на свим нивоима, те институције које ће имати властити буџет, јасно дефинисане надлежности и организационе позиције уз безусловну подршку на свим нивоима власти”, истакнуто је у саопштењу.

Почетак конференције заказан је у 14.30 часова, у згради Парламентарне скупштине БиХ.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže