fbpx
Вијести, Свијет

САД оптужују Иран за нападе на танкере, Техеран негира

Off 3
Foto: Irib

Америчка војска објавила је данас снимак за који наводи да приказује припаднике иранске Револуционарне гарде како уклањају неексплодирану магнетну мину из једног од нападнутих танкера у близини Хормушког мореуза, сугерирајући како Исламска Република покушава да уклони доказе о својој умијешаности у напад.

Иран негира да је умијешан у напад, оптужујући САД да проводе “иранофобну кампању” против њега.

Америчка морнарица пожурила је да помогне нападнутим бродовима у Оманском заливу у близини иранске обале, укључујући и један који је јуче запаљен у експлозији.

Оператери бродова нису одмах навели ко или шта су изазвали штету на МТ Фронт Алтер у норвешком власништву и на Кокука Цорејџус у јапанском власништву. Оба брода превозила су нафтне прерађевине, а Фронт Алтер сатима је горио, стварајући ступ црног густог дима.

Техеран је и раније користио мине у нападима на танкере у 1987. и 1988. у такозваном “танкерском рату” када је америчка морнарица пратила норвешке бродове у регији.

Црно-бијели снимак, као и фотографије које је данас објавила Централна команда америчке војске приказују магнетну мину на Кокука Корејџусу.

Патрола Револуционарне гарде дошла је у близину брода и уклонила мину, саопћио је портпарол Централне команде, капетан Бил Урбан.

“САД и међународна заједница спремни су да бране наше интересе, укљућујући слободу пловидбе. Сједињене Државе немају интереса да се укључе у нови сукоб на Блиском истоку. Ми ћемо, ипак, бранити наше интересе”, казао је Урбан.

Иран је у саопћењу своје мисије у Уједињеним нацијама негирао умијешаност.

“Амерички трговински рат и тероризам против иранског народа, као и њено масовно војно присуство у регији и даље су главни извор несигурности и нестабилности у широј регији Перзијског залива и највећа пријетња регионалном миру и сигурности”, наводи се у саопћењу.

Трaмп: Иран је напао нафтне танкере

Амерички предсједник Доналд Трамп назвао је Иран “терористичком земљом”, рекавши да су иранску одговорност за јучерашње нападе “изложиле” Сједињене Државе.

“Иран је то учинио”, изјавио је Трамп гостујући у данашњој емисији “Фокс & Френдс”. Он се позвао на снимак који наводно приказује ирански брод како се приближава једном од танкера како би уклонио оно што америчка војска тврди да је неексплодирана мина.

Трамп није навео никакве потенцијалне америчке одговоре, рекавши да су САД “веома строге у увођењу санкција” Ирану.

“Њима је на веома оштар начин поручено како ми желимо њихов повратак за преговарачки стол”, изјавио је амерички челник, преноси АП.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže