Вијести, Свијет

Руска компанија нуди повишицу женама које носе сукње

Off 5

Руска компанија “Татпроф” која се бави производњом алуминијума, понудила је запосленим женама бонус уз плату, ако на посао долазе у хаљини или сукњи. На друштвеним мрежама многи су потез руске компаније окарактерисали као “одвратан” и “сексистички”.

Ипак, компанија и даље стоји иза своје одлуке и обећања да ће запослене жене добити повећану плату за јун ако радно вријеме проводе у сукњи или хаљини.

Сукња или хаљина морају бити дужине, највише до пет центиметара изнад кољена, те су запослене дужне да послодавцу пошаљу фотографију на којој су у траженој одјевној комбинацији, као доказ.

Ова бизарна правила разљутила су и шокирала бројне жене на друштвеним мрежама, које коментаришу, између осталог, и да се оваква правила своде на то да шефови гледају слике жена, на искључиву улогу жена у уљепшавању радног дана и на то да је ријеч о злоупотреби моћи и експлоатацији жена.

С друге стране, у изјави за руску радио-станицу Говорит Москва, представник компаније је рекао да ова “акција није сексистичка и да 60 одсто жена већ у њој учествује”. Додао је: “Само смо жељели да уљепшамо радне дане!”

Из компаније су такође поручили, да њихов колектив чини 70 одсто мушкараца и да овакве акције могу “да им помогну да се мало одморе”, “искључе”, и да све то заједно “чини добро за уједињавање читавог радног особља”.

Представници компаније су додали да ће и сљедећег мјесеца спровести још једну “акцију женствености”, односно такмичење жена у брзом прављењу кнедлица.

Анастасиа Кирилова, која ради у фабрици “Татпроф”, рекла је су идеје потекле од директора Сергеја Рацкова. Кирилова је за Бизнис онлајн изјавила да се раднице у тој компанији охрабрују “да носе женствену одјећу, да не носе кратку косу, и да усавршавају ручни рад и послове који су везани за домаћинство и одгајање дјеце”.

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250 BH Telecom - EXTRA

Arhiva

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031