fbpx
БиХ, Вијести

Румунија подржава додјељивање статуса кандидата Босни и Херцеговини

Off 9

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић разговарао је данас у Букурешту са премијерком Румуније Виориком Данчила о унапређењу економске сарадње, европским интеграцијама и регионалној сарадњи.

Звиздић је рекао да су политички односи двије пријатељске земље врло добри и без отворених питања. Поздравио је румунско предсједавање ЕУ и захвалио се што је Румунија задржала тему проширења као један од приоритета свог предсједавања.

Изразио је интерес БиХ за продубљење и јачање сарадње у областима евроатланских интеграција и економских односа, с акцентом на унапређење трговинске размјене, гдје има доста простора за унапређење. Као области у којима постоји и простор и заједнички интерес, Звиздић је истакао пољопривреду, енергетику, ауто и машинску индустрију, ИТ сектор, туризам и заштиту животне средине.

Премијерка Данчила је истакла да Румунија снажно подржава евроатлантске интеграције Босне и Херцеговине и исказала спремност Румуније да пружи политичку и техничку помоћ Босни и Херцеговини како би се убрзао европски пут БиХ.

Додала је да Румунија жели да јача и унапређује сарадњу са Босном и Херцеговином, посебно привредну сарадњу, кроз повезивање привредних комора и предузетника. Истакла је да је Западни Балкан дио Европе, те да Румунија подржава да БиХ добије статус кандидата и да је једина гаранција трајног мира, стабилности и економског развоја регије чланство у ЕУ и НАТО-у.

Денис Звиздић је информисао премијерку Данчила о актуелној политичкој ситуацији у БиХ. Нагласио је да су ЕУ и НАТО перспектива за БиХ мотиватор и покретач провођења неопходних реформи и економског развоја, али превасходно стабилизације укупног стања у БиХ, те да би што скорије стицање статуса кандидата имало позитиван учинак на стабилизацију политичких прилика.

Саговорници су се сложили да је потребно подстицати сарадњу привредних комора двије земље, сарадњу привредника кроз пословне форуме и билатералне састанке, што су добри инструменти путем којих ће се унаприједити економска сарадња. Истакнуто је да је билатералне односе могуће јачати и у областима науке, културе, технологије, спорта и младих.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže