fbpx
Вијести, Свијет

Рудеинех осудио могућу америчку подршку израелској анексији

Off 4
Rudeineh, portparol palestinskog predsjednika
Rudeineh, portparol palestinskog predsjednika (foto: Fena)

Палестински предсједнички портпарол Набил Абу Рудеинех осудио је могућу будућу америчку декларацију уочи израелских избора у септембру којом се подржава израелска анексија дијелова окупиране Западне обале.

Абу Рудеинех је истакнуо да би сваку процедуру или одлуку које угрожавају палестинска национална права и резолуције с међународним легитимитетом требало сматрати нелегитимном.

Он је дао те коментаре реагујући на медијске извјештаје који указују да би израелски премијер Бењамин Нетанyаху могао затражити јавну објаву америчког предсједника Доналда Трумпа којом признаје израелски суверенитет над дијеловима окупиране Западне обале.

Абу Рудеинех је упозорио да би такав потез имао “озбиљне импликације”, посебно због тога што би услиједио након америчког признавања Јерусалема као израелске пријестонице, упада јеврејских досељеника у комплекс џамије Ал-Аqса и нове америчке позиције према питању палестинских избјеглица.

“Тај корак, уколико се подузме, представљао би игру с ватром – додао је он и истакао да су стабилност и сигурност недјељиви и да се “мир не може остварити по сваку цијену”.

Тај корак нити би дао нова права Израелу нити би створио лажну реалност на терену – казао је.

Абу Рудеинех је закључио да ће палестински народ бранити своја национална права, историју, наслијеђе и света мјеста, без обзира колико то потрајало и изразио је наду да ће правда и палестински легитимитет на крају превладати.

Извор: Фена

Related Posts