fbpx
БиХ, Вијести

Рудари у Старој јами и Страњанима ступили у штрајк глађу

Off 22
Rudari 8
Foto: Amela Pokvić/BHRT

Рудари Рудника мрког угља Зеница (РМУ), који су јутрос одбили изаћи из Старе јаме и Страњана, те из јаме “Сретно” у руднику Бреза ступили су у штрајк глађу након што у Сарајеву није постигнут договор са представницима Владе Федерације БиХ и Електропривреде БиХ. 

Неколико стотина чланова Синдиката рудара из седам рудника протестовало је данас испред зграде Федералне владе у Сарајеву, да би се након пропалих преговора вратили у Зеницу.

У руднику се налази готово 200 радника.

По завршетку састанка са министром енергије, рударства и индустрије Нермином Џиндићем и представницима Електропривреде ФБиХ, предсједник Синдиката рудара Синан Хусић је рекао како није постигнуто рјешење које су радници очекивали.

Према информацијама којима он располаже, рудари који су јутрос одбили напустити рудник неће изаћи из јама.

Хусић је остао при ставу да ће 13. септембра бити реализован штрајк у РМУ Зеница и Бреза.

Синдикат има пет захтјева: деблокаду рачуна, проналажење кривца за постојеће стање у рудницима, реорганизацију, побољшање услова рада и цијене угља.

Директор Електропривреде БиХ Бајазит Јашаревић казао је да ће се за рудник Бреза изнаћи рјешење док за Зеницу то није случај.

Ресорни министар Нермин Џиндић рекао је да остаје при јучерашњим закључцима.

Хронологија проблема је изнесена на јучерашњем састанку министра са генералним директором ЈП Електропривреда БиХ Бајазитом Јашаревићем, директором Порезне управе ФБиХ Шерифом Исовићем и директорима брезанског и зеничког рудника.

“Јучер смо за сат времена успјели договорити како да ријешимо питање деблокаде рудника Бреза и наставак функционисања. Зато ми је жао што се данас поново доводи у пакет Зеница и Бреза. Проблем Брезе смо ријешили, њега не треба везивати за Зеницу. Директор Електропривреде је јучер обећао да ће изнаћи средства, путем кредитног задужења, што ће до петка бити ријешено”, подсјетио је Џиндић те додао да је Зеница дужна 141 милион КМ према Порезној управи, док је обавеза Брезе 88 милиона, што је пола од укупног дуга рудника.

Што се тиче Зенице, рекао је, није било рјешења. Није се могла задужити зато што рудник од 100 посто прихода, 96 посто троши на плаће без пореза и доприноса. Грачанички рудник, напримјер, 33 посто троши на плаће.

Међу закључцима данашњег састанка су изналажење рјешења у десет дана, као и план реструктурирања Електропривреде.

“Влада ФБиХ ће на првој наредној сједници, у четвртак, изнијети одговарајући приједлог мјера”, рекао је Џидић те додао да је план за Зеницу да се размотре опције санације проблема, а у року од 60 дана да се направи дугорочно рјешење.

Један од закључака је и мораториј на запошљавање у Електропривреди, посебно у рудницима.

Џиндић је најавио да ће у четвртак на сједници Владе затражити хитну процедуру за закон о дјелимичном отпису дуга, јер би помогао лакше санирање старих дугова.

Затражио је смјену директора зеничког рудника, који има 4.500 КМ плату, а који, како је казао, нема приједлога како ријешити проблем.


  • Rudari pred Vladom FBiH 1
  • Rudari pred Vladom FBiH 2
  • Rudari pred Vladom FBiH 3
  • Rudari 7
  • Rudari pred Vladom FBiH 4
  • Rudari pred Vladom FBiH 5

Пред зграду Федералне владе јутрос је стигло десет аутобуса са рударима рудника Крека, Ђурђевик, Грачаница, Бреза, Зеница, Била и Какањ.

Поруке рудара са протеста у Сарајеву

Како је данас казао предсједник Синдиката рудника Синан Хусић, одлуку о генералном штрајку заказаном за 13. септембар Синдикат ће реализирати ако колективни уговор не буде испоштован. Он је нагласио да ће, у том случају, пред Владом Федерације БиХ бити хиљаде рудара.

Захтјеви: крај преговарачког процеса око колективног уговора, статус рудника и повољнији услови за рад и живот рудара.

  • Rudari pred zgradom Vlade FBiH
  • Rudari pred zgradom Vlade FBiH 1
  • Rudari pred zgradom Vlade FBiH 2

Рудари су раније казали како очекују да их прими премијер и ресорни министар, а ако ситуација и након сутрашњег дана остане иста 13. септембра рудари Зенице и Брезе ступиће у генерални штрајк.

У Сарајево улази у колона аутобуса који превозе незадовољне раднике

Видео-материјал: Аида Хоџић/БХРТ

Одлука о одржавању протеста донесена је у Брези на ванредном састанку предсједништва главног одбора Самосталног синдиката радника рудника Федерације БиХ.

Рудари пред полазак у Сарајево

Rudari iz Zenice kreću u Sarajevo 1

Foto: Amir Džidić/BHRT


Дио рудара одбија изаћи из јама

Рудари прве смјене у Старој јами и Страњанима одбијају изаћи из рудника док не добију повратне информације о току разговора у Сарајеву.

Најаву рудара да неће изаћи из јаме док се проблем не ријеши треба посматрати као реакцију на јучерашњу изјаву надлежног министра да зеничком руднику, односно двама постројењима, Старој јами и Страњанима, пријети затварање. То би значило затварање рудника, гашење 1 500 радних мјеста и директно угрожавање егзистенције чак 6 000 људи који су везани за та радна мјеста.


Radnički neposluh Stara jama

Foto: Amir Džidić/BHRT

Покушај спашавања

Федерална Влада покушаће спасити рудник Бреза кредитом, док је судбина зеничког рудника упитна. То је резултат јучерашњег састанка ресорног министра, Електропривреде и директора ова два рудника.

За десетак дана, након анализе, биће одржан нови састанак, како би била донесена коначна одлука за зенички рудник.

Извор: Амела Поквић, Амир Џидић/БХРТ,Фена

Related Posts