fbpx
БиХ, Вијести

РТВ Зеница: Сукоб између уредништва и синдиката

Off 5
Foto: Ilustracija

Сукоб на релацији уредништво и синдикат РТВ Зеница поновно је актуелизован. Саопштењем за јавност огласило Удружење БХ новинари које је за стање у којем се налазе радници ове медијске куће кривим означило менаџмент, али и градску управу. Друга страна ове тврдње сматра неоснованим и најављује тужбе.

Синдикална организација РТВ Зеница као највећи проблем са којим се суочавају њени чланови издваја мобинг, односно, како тврде, пријетње и шиканирање радника од стране уредништва. Поред тога, у синдикату истичу и проблем смањења плата, те то што, како сматрају, уредништво не преноси тачне информације менаџменту о стању у предузећу.

С друге стране, уреднички колегиј РТВ Зеница ставове синдиката и подршку коју је добио од Удружења БХ новинари квалификује као напад на ову медијску кућу, који за циљ има њено гашење.

Када је ријеч о тврдњама о мобингу, истичу да су у току процеси који то тек требају да докажу, али и да ове појаве нема. Уреднички колегиј најављује и тужбе због, како тврде, блаћења угледа РТВ Зеница.

У Удружењу БХ новинари истичу да је стање, када је ријеч о поштивању радничких права, готово исто у већини локалних РТВ станица, те да су запосленици изложени мобингу и притисцима локалних политичких моћника.

У овом удружењу наводе да су им се до сада неколико пута обраћали радници РТВ Зеница и тражили заштиту од притисака којима су изложени од стране менаџмента и градске управе.

У зеничкој Градској Управи тврде да је у овом случају ријеч о непотребној хајци. Градоначелник Фуад Касумовић наводи да никада није, користећи се позицијом коју обавља, тражио било шта од уредника и новинара РТВ Зеница. Тврдње Удружења БХ новинари сматра неутемељеним и нетачним и истиче да имају рушилачке намјере јер су усмјерене против њега као независног градоначелника.

Епилог ових дешавања још увијек се не назире. Синдикат РТВ Зеница очекује да ће рјешење ових проблема бити понуђено од стране оснивача тог јавног предузећа, Града Зенице.

Извор: Амир Џидић/БХРТ

Related Posts