fbpx
БиХ, Вијести

Реис Кавазовић: Курбан-бајрам обиљежите достојанствено

Off 13

Реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин ефендија Кавазовић упутио је честитку поводом наступајућег Курбан-бајрама, чији се први дан ове године обиљежава у недјељу, 11. аугуста.

“С посебним духовним усхићењем дочекујемо десети зул-хиџе, први дан овогодишњег Курбан-бајрама. У недјељу, 11. аугуста, наша ће се радост проширити нашим лијепим пространствима и величање Аллаха ће њима одјекивати”, рекао је реис Кавазовић.

Навео је како Курбан-бајрам подсјећа на Ибрахима а.с., оца вјеровјесника и лучоношу тевхида, утемељитеља правца и обновитеља завјета око којег се окупљају Јевреји, кршћани и муслимани, који у њему и у његовом животном путу траже надахнуће и упуту не само за своје животе него и за будућност велике људске породице.

“Ибрахим је утемељио заједницу вјерника и са сином Исмаилом саградио Кабу коју ових дана посјећују милиони вјерника из читавог свијета. Била је то и остала једноставна грађевина која је уточиште сљедбеницима Ибрахимовог правца из читавог свијета. Скривена далеко у унутрашњости окрутне арабијске пустиње, она је постала духовна оаза из које се људи напајају хиљадама година. Када је саграђена, Каба је стајала наспрам пирамида и кула Египта и Бабилона и њихових моћних владара, војски и цивилизација. Нека то буде поука нама у овим данима хаџа”, поручио је реис Кавазовић.

На наш свијет, навео је реис, не треба гледати само из позиције силе, моћи и доминације, него Ибрахимовим очима истинске вјере, наде, љубави и жудње за правдом, што треба да буде “опомена и данашњим силницима који величају зло и неправду, занесени голом силом коју тренутно имају”.

Будућност, наводи реис Кавазовић, припада истинољубивима и онима који чврсто вјерују у Божију правду јер, како је рекао, Бог је на њиховој страни и Он ће им помоћи као што је помогао Ибрахиму а.с. и његовим потомцима.

Реису-л-улема поручио је вјерницима да радост Бајрама подијеле с комшијама, духовним потомцима Ибрахима, као и са свим људима те да не допусте злим људима да наруше вјеру у људе.

“Достојанствено, како приличи муслиманима, обиљежите овај велики благдан: не заборавите своју родбину, пријатеље и комшије, а посебно не оне којима је наша помоћ потребна. Слиједите Ибрахима, приносећи курбан и њиме почастите своју породицу, комшије и сиромахе”, поручио је Кавазовић.

Реис је честитао Бајрам мулсиманима у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Словенији, Косову, Црној Гори, Сјеверној Македонији те у дијаспори и свим муслиманима широм свијета.

Извор: Фена

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže