fbpx
БиХ, Вијести

Реакције жртава: Проценти нису важни, Холандија је одговорна

Off 10
Hag, Holandija - 19. juli 2019: Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić ( Abdullah Aşıran - Anadolu Agency )

Предсједница Покрета Мајке енклава Сребреница и Жепа Мунира Субашић изјавила је данас након пресуде Врховног суда Холандије којом је потврдио ранију пресуду о дјелимичној одговорности државе Холандије за смрт Бошњака који су покушали спас пронаћи у бази холандског батаљона у Поточарима, да жртвама проценти одговорности не значе ништа и да је важно да је држава Холандија одговорна.

“Без обзира какав проценат био они су одговорни, нама проценти не значе ништа. Важно је да су они одговорни. Мени је јако жао што они нису дозволили својим војницима да свједоче, јер они нама жртвама кажу да су могли учинити много више да им је дозволила њихова влада, њихово министарство одбране. Министарство одбране је поништило све доказе које је имало у Поточарима. Зашто су то урадили? Гдје је демократија? Зар нису ништа научили из Другог свјетског рата кад је 110 хиљада Јевреја из Холандије протјерано у смрт? Зар им је требало да на крају 20. и на почетку 21. вијека помогну да Срби убију 10.701 муслимана?”, казала је Субашић и додала:

“Највише ме је данас повриједило то што као жртва геноцида данас нисам имала пријевод. Што ми нису дозволили да чујем шта кажу и о чему се ради. Значи, били смо ускраћени за наша људска права”.


О томе какве су правне импликације пресуде Врховног суд Холандије, за Дневник 2 БХРТ-а говорио је професор међународног права Енис Омеровић.


Стижу и бројне друге реакције након пресуде. Огласили су се представници удружења жртава, као и аналитичари.


Тахировић након пресуде у Холандији: Пресуда је срамна, правду ћемо тражити у Стразбуру

Foto: Fena

Предсједник Удружења жртава и свједока геноцида Мурат Тахировић најавио је могућност покретања поступка пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

“Нисмо задовољни пресудом, холандски Врховни суд је смањио одговорност Холандије са 30 на чак 10 посто што је срамна пресуда. Међутим, у консултацијама с адвокатима у наредном периоду мајке ће одлучити шта даље, а постоји могућност да се иде према Стразбуру односно суду за људска права гдје ћемо покушати тражити правду за оне злочине за које сматрамо да је холандска влада одговорна”, рекао је Тахировић.

Када Хотић: Огорчени смо на понижење пред холандским судом

Када Хотић, потпредсједница Удружења “Покрет мајки енклаве Сребреница и Жепа” подсјетила је након данашње пресуде Врховног суда Холандије, да су Сребреничани доживјели геноцид у заштићеној енклави и под заставом Уједињених нација (УН).

Казала је да је данашња пресуда изречена на холандском језику и без преводиоца, тако да представници породица жртава нису били у стању разумјети пресуду.

Foto: Abdullah Aşıran – Anadolu Agency

“Ми смо огорчени на понижење које смо доживјели пред овим судом јер нам није омогућено да разумијемо пресуду иако су нам преводиоци рекли да је Холандија одговорна у проценту од 10 посто и то за око 300 људи, а нас је ту било 40 хиљада. Шта је с осталим? Сви смо били под истим условима и сви смо били као заштићени. Међутим, ми смо преварени и овај суд није донио правду. Ово је мало циркус од суда. Надамо се да ће кроз 100 година неки суд по овом питању донијети правду“, поручила је Хотић.

Врховни суд Краљевине Холандије потврдио је ранију пресуду о дјелимичној одговорности државе Холандије за смрт Бошњака који су покушали спас пронаћи у бази холандског батаљона у Поточарима након пада сребреничке енклаве у јулу 1995. године.

Холандски батаљон је знао да је 350 мушкараца, које су послали из базе у Поточарима, у стварној опасности од напада јединица Војске Републике Српске и смрти.

Врховни суд је данас потврдио да је Дутцхбат требао понудити могућност боравка у бази за 350 мушкараца. Пропустивши да то уради, холандски батаљон им је ускратио могућност да остану изван руку војске босанских Срба. Суд сматра да је та шанса била мала, али не и занемарљива.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže