fbpx
БиХ, Вијести

Рамазански бајрам дочекан је широм БиХ

Off 13

Рамазански Бајрам обиљежен је у џамијама диљем Босне и Херцеговине. Рамазан је мјесец милости, дана и ноћи, а Бајрам награда коју дочекују вјерници. Прилог је припремила наша новинарка Ана Самарџић.

Зеница

Бајрам намаз одржан је у Чаршијској џамији Зеница гдје је присуствовало више хиљада вјерника. Хутбу је одржао муфтија зенички Мевлудин еф. Диздаревић. Истакао је да највише награда могу очекивати они који су се посветили рамазану и који су свим бићем били у рамазанским благодатима.

Муфтија Диздаревић у својој је бајрамској хутби говорио о радости због успјешно окончаног поста, затим доласку Бајрама и лијепим обичајима те сусретима с члановима породице и пријатељима.

“Хвала Аллаху џ.ш., рамазан је иза нас. Хвала Аллаху џ.ш., Бајрам је испред нас”, поручио је муфтија Диздаревић, који је напоменуо како су рамазански пост и бајрамска сласт дио једне исте цјелине, односно да су нераскидиво повезани.

Тузла

Централна бајрамска свечаност у Тузли одржана је у џамији Краља Абдуллаха. У својој хутби тузлански муфтија Вахид еф. Фазловић истакао је да је вријеме поста печат који указује на величину мјесеца рамазана.

“У данима наше највеће радости не смијемо заборавити оне који су у било којој невољи и потешкоћама и којима наша благонаклоност и помоћ може битит велико олакшање и утјеха”, рекао је тузлански муфтија Вахид еф. Фазловић.

Централна свечаност за подручје мостарског муфтијства одржана је у Царевој дзамији у Стоцу. Бајрам-намаз клањан је у 147 џамија и месџида, а велики број вјерника у Мостару, са изласком сунца, окупио се у дворани у Сјеверном логору.

“Вјерници су пресрећни да су завршили један процес, ибадетски(чини ми се), један мио, лак и напоран процес рамазанског поста, одрицања од хране, пића, тјелесних уживања и ево данас је дан радости, дан весеља и тако ћемо га ако Бог да и провести”, казао је главни имам Меџиса ИЗ Мостар Дино еф. Максумић.

Бања Лука

У препуној обновљеној џамији Ферхадији муфтија бањалучки Нусрет еф. Абдибеговић предводио је бајрам-намаз и у бајрамској хутби истакао да се данас из шехер Бање Луке шаљу лијепи зраци и поруке.

Абдибеговић је нагласио значај Рамазанског бајрама за све вјернике који га прослављају у миру, радости и суживоту. Нагласио је да је Бајрам радост душе, дан породичног окупљања, колективне бриге и одговорности.

Он је позвао на успостављање, обнављање и оснаживање веза међу људима.

“Обиљежили смо Рамазански бајрам уз радост свих људи који су дошли и сјету и емоције свих оних који нису могли бити јутрос с нама, али заједно смо у мислима и довама”, рекао је бањалучки муфтија и нагласио да се Божија милост повећава и увећава кроз бригу према другима, слабијима, немоћнима, остављенима, дјеци, болеснима…

Каже да оно што је било у прошлости, не може се промијенити, али треба гледати у будућост с великим оптимизмом заједничког живота.

“Вјерујем да ће Бошњаци овај дан подијелити са свим људима гдје живе и да ће сви осјетити топлину овог великог дана”, истакао је муфтија Абдибеговић и додао да на данашњи дан нико не би требао да буде тужан те да овај свијет опстаје и постоји на вјери и љубави.

Бихаћ

Бајрам-намаз клањан је у више од 200 џамија и месџида бихаћког муфтијства, а централну хутбу у новоизграђеној бихаћкој градској џамији предводио је муфтија бихаћки Мехмед ефендија Кудић. Муфтија Кудић говорио је о значају опроста међу људима као и важности изградње заједништва међу свим муслиманима свијета.

“Овај дан је веома важан, прије свега онима којима је наша помоћ потребна, да се осврнемо на оне који су прогнани, који су путници намирници и они који се тренутно налазе на подручју муфтијства бихаћког”, рекао је Кудић.

Свечаност обиљежавања Рамазанског бајрама одржана је у свим општинама кантона, а обиљежавање се наставља традиционалним породичним окупљанима.

Далеко од својих домова и родбине, Рамазански бајрам у Босни и Херцеговини обиљежавају и мигранти из разних земаља. Њих, неколико стотина, јутрос је клањало бајрам намаз у привременом прихватном центру “Бира” у Бихаћу. Рамазански бајрам обиљежава се три дана, а други дан је Дан шехида.

Сребреница

У препуној Бијелој џамији у Сребреници клањан је бајрам-намаз. Главни имам Меџлиса ИЗ Сребреница Дамир еф. Пешталић казао је да је за вјернике у Сребреници након мјесеца поста, дочек Бајрама највећа радост.

“Требамо бити драгом Богу захвални што нам је подарио прилику да у Сребреници након геноцида дочекујемо Бајраме, гледамо нашу дјецу како се рађају и одрастају. То је наше огромно богаство и на томе се највише требамо захваљивати и посветити се да им је лијепо и свима нама. Нека тако буде до кијаметског дана”, рекао је у свом обраћању, еф. Пешталић.

Фоча

Централна бајрамска свечаност на подручју Муфтијства горажданског одржана је у Алаџа џамији у Фочи. Први бајрам-намаз у обновљеној фочанској љепотици клањали су бројни вјерници из разних крајева БиХ који су испунили џамију и њен комплекс.

Бајрам-намаз предводио је муфтија гораждански Ремзија еф. Питић који је казао да јутрошњи призор препуне Алаџе показује да је сан Хасан Назира испуњен.

“Хвала драгом богу успјели смо први пут у поново изграђеној Алаџи џамији клањати први бајрам-намаз. Ово је била љепота са нашим људима и то је нека заокружена цјелина заједно са рамазаном. Потрудили смо се да нам Алаџа живи овај рамазан, ни сами нисмо очекивали овакав резултат, али то само потврђује да кад се потрудимо и упрегнемо енергију и потенцијал у правом смјеру да резултат не може изостати. Сретни смо и задовољни са нашим џематлијама и пријатељима покушаћемо да овај воз иде даље, јер је на добрим трачницама и чека нас пуно добрих изазова у будућности”, казао је муфтија гораждански.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže