fbpx
БиХ, Вијести

Радници Алуминија запријетили новим протестима

Off 7

У Алуминију д.д. Мостар завршена је Скупштина свих запослених.  Радници су одлучили одржати протесте уколико им не буду исплаћена дуговања до 2. септембра.

Како истичу представници синдиката Алуминија, до сада изнесени планови очито се не могу реализирати, што значи да ће радници с почетком идућег мјесеца постати технолошки вишак.

Подсјетимо, само за прву фазу производње, односно покретање љеваонице, потребно је готово 20 милиона конвертибилних марака које нитко није спреман уложити.


Подршка синдиката 12 јавних предузећа

Синдикати 12 јавних предузећа и установа са сједиштем у Мостару позвали су власти Федерације БиХ и хрватске политичке странке окупљене око Хрватског народног сабора (ХНС) да помогну рјешавање судбине више од 900 радника и опоравку мостарског Алуминија који угашен прије више од мјесец дана.

Упркос најавама како ће се пружити финансијска подршка поновном почетку рада Алуминија, недавно је управа ове компаније навела како самостално неће моћи покренути производњу те је најавила да би у почетку радило тек 350 радника, док би њих 550 било технолошки вишак.

”Представљени план наставка пословања Алуминија у којем се предвиђа наставак рада за 350 радника, али без осигураних средстава за реализацију, те проглашење 550 радника технолошким вишком, али без осигураних средстава за отпремнине доводи нас до закључка да је ријеч о потпуном краху Алуминија”.

Синдикати у писму наводе како су свједоци немоћи хрватских политичких представника да исправе све погрешке чланова управа и надзорних одбора Алуминија из Мостара.

Мостарски Алуминиј искључен је с напонске мреже 10. јула након што су му дуговања премашила 200 милиона еура, а управа више није била у стању куповати електричну енергију и сировине.

Извор: Игор Божовић/Ивана Видмар/БХРТ

Related Posts