fbpx
Вијести, Свијет

Протести у Колумбији због пожара у Амазонији

Off 8
Kolumbija protesti
( Juancho Torres - Anadolu Agency )

Велики број грађана изашао је на улице колумбијске Боготе у знак незадовољства због неподузимања потребних мјера у циљу гашења пожара који већ двије седмице бјесне кишним шумама у бразилском дијелу Амазоније.

Кишне шуме у бразилском дијелу Амазоније ове године захватио је рекордни број пожара, подаци су државне агенције за свемирска истраживања.

Бразилски предсједник Јаир Болсонаро сматра да та земља нема ресурсе да се избори с пожаром. Он је одобрио мобилизацију војске у борби против пожара у Амазонији, али је изјавио да ти пожари не могу да послуже као изговор за увођење међународних санкција.

Највећу свјетску прашуму, у бразилском Амазону, тренутно уништава хиљаде пожара.

Национални институт за свемирска истраживање (Инпе) саопштио је да је ове године у прашумама горјело 83 посто пожара више него 2018.

Од јануара до августа ове године забиљежено је више од 72.000 пожара, што је највећи број од 2013. године, када су почела мјерења. Инпе наводи да се од четвртка прати ситуација на више од 9.500 пожаришта.

Дим од пожара у понедјељак је изазвао помрачење у граду Сао Паулу које је трајало око сат времена. Помрачење су изазвали јаки вјетрови који су донијели дим из држава Амазонас и Рондониа, око 2.700 километара удаљених од Сао Паула.

Највећа прашума на свијету, Амазон, витално је складиште угљика које успорава темпо глобалног загријавања. У шуми се такође налази око три милиона врста биљака и животиња.

Шумски пожари у Бразилу често избијају током сушне сезоне, али се и намјерно пале како би се нелегално раскрчила шума и добио простор за узгајање стоке.

Извор: Анадолија

Related Posts