fbpx
Вијести, Свијет

Протести у Гази, рањено 30 Палестинаца

Off 3
Protesti Palestinaca, arhiva

Најмање 30 Палестинаца је рањено током мирних протеста “Марш за велики повратак”, који Палестинци организују дуж границе с Газом.

Из Министарства здравства Палестине у Гази потврђено је да су израелски војници интервенисали током протеста на истоку Газе, јавља Анадолија.

Десетине хиљада Палестинаца окупило се данас на различитим дијеловима у Гази тражећи повлачење Израела са њихове земље и укидање блокаде Газе.

На данашњи дан 1948. године проглашена је независност Израела на окупираној територији Палестине, а Палестинци овај дан обиљежавају као Накбу, почетак катастрофе коју тај народ и даље проживљава пред агресивном и окупаторском политиком Израела.

У протеклих седам деценија Израел је окупирао више од 85 посто од укупно 27.000 километара квадратних палестинске територије, а израелске власти настављају са изградњом илегалних јеврејских насеља на подручју Источног Јерусалема и Западне обале који су окупирани 1967. године.

У протеклих 71 годину израелске власти су у потпуности уништиле укупно 675 палестинских насеља, а убијене су хиљаде Палестинаца.

Израел је као чланица Уједињених нација (УН) признат 3. марта 1949. године, од када су независност Израела признале Сједињене Америчке Државе и многе друге земље свијета.

Related Posts