fbpx
БиХ, Вијести

Пронађена масовна гробница на Игману

Off 9
Foto: INO BiH

Припадници Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), у сарадњи са Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА), те истражиоцима Института за нестале особе (ИНО БиХ), пронашли су посмртне остатке на планини Игман, за које се претпоставља да припадају жртвама из Доњих Хаџића.

Истражилац Тужилаштва БиХ налази се на терену на локацији Локвице, у близини Голог брда на планини Игман, општина Илиџа, гдје координише активности овлаштених службених особа које ће учествовати у процесу ексхумације пронађених посмртних остатака.

На локалитету се налазе припадници ФУЦЗ, МУП-а Кантона Сарајево, ИНО БиХ, ИЦМП-а у БиХ, као и љекар судске медицине, а очекује се долазак и представника СИПА-е. Током процеса ексхумације асистенцију пружа и Центар за уклањање мина БиХ, јер се локалитет налази у близини минираног подручја.

Након ексхумације, посмртни остаци биће предати на даљу судско-медицинку обраду, анализу и утврђивање идентитета путем ДНК узорка.

Локација масовне гробнице лоцирана је након дуготрајних и вишеструких провјера, те других процесних и захтјевних стручно-техничких радњи предузетих на темељу наредби и под надзором Тужилаштва БиХ, уз наредбе Суда БиХ.

Према иницијалним информацијама, претпоставља се да је ријеч о жртвама бошњачке националности, са подручја мјеста Доњи Хаџићи, који су нестали у љето 1992. године, а за којима се трага дужи временски период, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže