fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

Припреме за почетак 25. Сарајево Филм Фестивала

Off 4
Foto: Fena

До отварања овогодишњег издања Сарајево Филм Фестивала остало је још девет дана, а фестивалска атмосфера у главном граду БиХ већ је увелико примјетна, понајвише на тргу испред Народног позоришта, које је централно мјесто свих фестивалских догађаја, гдје се ради на постављању сцене која ће пратити још једну смотру филма.

Бројне звијезде из свијета филма на 25. по реду СФФ-у шетат ће се новим црвеним тепихом умјесто класичног ред царпета. Ријеч је о традиционалном босанском ћилиму на којем су елементи с ћилима из Сарајева који датира из 1930. године.

Фестивал ће свечано отворити свјетска премијера филма “Син“ босанскохерцеговачке редитељице Инес Тановић, који ће бити приказан у Такмичарском програму за играни филм.

Тановић признање да има трему пред сарајевску премијеру истакавши да јој је као и цијелој екипи изузетна част што ће филм имати свјетску премијеру на Сарајево филм фестивалу.

“С нестрпљењем се очекивала пројекција “Сина” међу људима који су на било који начин били укључени у његову реализацију тако да смо на први позив директора фестивала прихватили да се филм прикаже на СФФ-у”, истиче Тановић.

Говорећи о овогодишњем јубилеју СФФ-а, наводи да кад изговори 25 онда схвата да је то заиста респектабилан број који указује на већ озбиљан континуитет и студиозан рад који стоји иза таквог фестивала.

“То је изузетно важно и за кинематографију и за културу уопште јер растом фестивала расте и презентност БиХ аутора на европској и свјетској сцени”, истиче бх. редитељица којој је припала част да ове године отвори смотру филма у Сарајеву.

Ове године за награде Срце Сарајева у такмичарским програмима укупно ће се такмичити 53 филма. У четири такмичарске селекције – играног, документарног, кратког и студентског филма – чак 22 филма ће забиљежити свјетску премијеру, четири филма међународну премијеру, 25 регионалну и два босанскохерцеговачку премијеру.

Елма Татарагић, селекторица Такмичарског програма – играни филм у програм је уврстила девет филмова, а Рада Шешић, селекторица Такмичарског програма – документарни филм селектирала је 16 филмова. У Такмичарском програму – кратки филм, према одлуци селекторице Елме Татарагић, ове године ће бити 14 филмова, док је Асја Крсмановић, селекторица Такмичарског програма – студентски филм, у програм је уврстила 14 филмова.

На 25. Сарајево Филм Фестивалу од 16. до 23. аугуста ће бити приказано укупно 270 филмова у 18 различитих програма из 56 земаља.

Онлине продаја улазница почела је 3. аугуста путем званичне wеб странице, а слободна продаја почиње 9. аугуста у 10 сати у Бокс Офису који ће бити смјештен у БКЦ-у Сарајево.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže